El paper del món local en la lluita contra el canvi climàtic a la Conferència de l'Aliança del Clima

Més de 200 representants d’entitats municipalistes de l’Aliança del Clima implicades en la lluita contra el canvi climàtic s'han torbat aquesta setmana a Barcelona per participar en la Conferència Internacional de l’Aliança del Clima 2018. L'esdeveniment ha estat coorganitzat per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona.

Us anirem retornant tots els continguts que ha generat la Conferència per interès dels membres de la Xarxa. 

La Conferència ha estat inaugurada pel president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona. En el parlament de salutació als participants en la Conferència, Castells ha destacat el paper dels governs locals en la mitigació dels efectes del canvi climàtic: «hem de tancar el cercle local des d’una visió global, amb uns objectius de desenvolupament sostenible i perquè des del món local puguem influir en les polítiques dels Estats».

El president Castells també ha volgut remarcar els 10 anys de vinculació de la Diputació de Barcelona amb l’Aliança del Clima, una entitat pionera en la lluita contra el canvi climàtic «un repte greu que tenim com a planeta –ha remarcat Castells– per al que no podem restar aturats i amb els braços plegats». En aquesta línia ha volgut incidir en les polítiques que des de la Diputació es porten a terme, com l’impuls de les energies renovables, com ara les instal·lacions de calderes de calor amb biomassa i accions d’eficiència i estalvi energètic en edificis i equipaments, però també en la gestió d’espais naturals i en la prevenció d’incendis forestals o en el foment de polítiques de mobilitat sostenible, amb projectes com el de les Vies Blaves.

En l’acte inaugural hi ha intervingut també els dos presidents de l’Aliança del Clima, Tine Heyse, de la ciutat de Gant (Bèlgica) i Olger Matthäus, de la ciutat de Rostock (Alemanya), així com Tutiak Katan, vice-coordinador de les Organitzacions Indígenes de l’Amazònia del riu Basin (COINCA – Equador). Katan ha destacat el paper que els pobles indígenes estan fent per la preservació dels boscos i la biodiversitat de l’Amazònia, que ha qualificat com a “cor del món”, però que ells sols no poden en aquesta lluita per la preservació i que necessiten fer-ho junts amb organitzacions com l’Aliança del Clima.

En la jornada inicial també se celebra la trobada estatal del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, en la que es farà balanç de deu anys d’aquest moviment creat l’any 2008 amb el con el propòsit de reunir als governs locals que voluntàriament es van comprometre i superar els objectius de la UE en matèria de clima i energia. En la sessió hi participen el diputat d’Espais Naturals Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, i el subdirector general d’Accions davant el Canvi Climàtic, del Ministeri per a la Transició Ecològica , Eduardo González, amb una exposició de les polítiques i activitats de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic relacionades amb el Pacte dels Alcaldes.

Podeu descarregar imatges i declaracions del president de la Diputació, Marc Castells, i el director general de l'Aliança del Clima, Thomas Brose, en aquest enllaç

1
Etiquetes:
CAIC18
1
Categories:
La Xarxa informa