Convocatòries

Convocatòries a activitats

Inscriviu les vostres activitats a la SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

La Setmana Europea de Desenvolupament Sostenible (ESDW) és una iniciativa per facilitar l'organització d'activitats que promoguin el desenvolupament sostenible i que aquests esforços siguin visibles en una plataforma comuna.

L'Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) s'articula qüestions clau que requereixen mesures urgents a tots els nivells i de tots els interessats. ESDW contribueix a aquesta agenda ambiciosa, universal i transformadora mitjançant la promoció de l'organització de les activitats de baix a dalt que tenen un vincle temàtic i donar suport als ODS. Com a tal, la ESDW té com a objectiu sensibilitzar l'Agenda 2030 a Europa i fa una crida a les parts interessades locals a participar activament amb el desenvolupament sostenible, en general, i els ODS, en particular.

La Setmana Europea de Desenvolupament Sostenible 2024 té lloc del 18 de setembre al 8 d'octubre. La inscripció a les activitats de l'ESDW 2024 està oberta a totes les formes d'agències governamentals, centres de recerca, institucions educatives, museus, fundacions, associacions, empreses, organitzacions no governamentals, ciutadania, etc.

Participa i registra la teva activitat relacionada amb el desenvolupament sostenible i forma part d'aquesta iniciativa a escala europea.

Convocatòria del Premi CONAMA 2024 a la sostenibilitat de municipis petits i mitjans

Benvolguts, benvolgudes membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Us fem arribar informació sobre la convocatòria del Premi CONAMA 2024 a la sostenibilitat de municipis petits i mitjans. Un guardó que es lliura en el marc del Congrés Nacional del Medi Ambient (CONAMA), amb l'objectiu de reconèixer el compromís d'administracions locals, entitats socials i ONG per la sostenibilitat de les àrees rurals.

 

Oferta de formació ambiental pel darrer quadrimestre del 2024

La formació contínua és una eina clau pel correcte desenvolupament de les tasques professionals. Des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona s'ofereixen accions formatives organitzades en set temàtiques de l’àmbit ambiental per a capacitar al personal tècnic municipal en la millora contínua en els seus llocs de treball. A continuació podeu consultar l'oferta formativa del darrer quadrimestre del 2024 en període de preinscripció. Podeu clicar a cada curs per saber-ne més i tramitar la preinscripció.

Manifest per un canvi del sistema retributiu de les distribuïdores elèctriques en favor d'un nou model energètic que fomenti l'expansió de l'autoconsum individual i col·lectiu

Benvolguts, benvolgudes, membres de la Xarxa

En aquest mandat, l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP) i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat hem acordat coordinar accions i intercanvi informació, i en el marc de l'activitat del Grup de treball de transició energètica local i justa. Per aquest motiu us fem arribar aquesta informació d'interès pels ens locals membres de la Xarxa.

Dimecres 24 de juliol ha finalitzat el procés de consulta pública de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que té la finalitat de revisar la metodologia de retribució de les empreses distribuïdores d'energia de cara al període regulador que anirà del 2026 al 2031.

En el marc d'aquesta consulta, l'Amep  i l'Alianza por el autoconsumo, una plataforma formada per una setantena d'entitats, han presentat un document d'al·legacions per activar les instal·lacions d'autoconsum. Podeu accedir al document d'al·legacions presentat

Com que hem arribat just en el termini, des de l'AMEP ens han demanat que compartim el següent document per donar suport a les demandes que ha presentat des de l'Amep i l'Alianza, signant aquest manifest.

Invitació a col·laborar en el projecte urban(EAT)a: inventaris municipals de les principals espècies d’arbrat urbà amb possibilitats per al seu aprofitament alimentari

Benvolgut, benvolguda membre de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, us fem arribar informació d'aquest projecte que considerem pot ser del vostre interès i hi podeu col·laborar.

Des de la Fundació Espigoladors treballen per tal de reduir i conscienciar sobre el malbaratament alimentari i les seves conseqüències socials i ambientals a partir del desenvolupament de diferents projectes vinculats a l'aprofitament alimentari.

El projecte urban(EAT)a, pretén estudiar (i pilotar) les possibilitats d'aprofitament alimentari dels fruits provinents de l'arbrat urbà als diferents pobles i ciutats de tota Catalunya. Alguns dels objectius del projecte urban(EAT)a són fomentar nous models d’economia circular més resilient, explorar noves accions i eines de gestió del verd urbà per als ajuntaments o promoure noves maneres, més eficients i adaptats a les necessitats actuals, per reduir les problemàtiques associades als fruits de cert arbrat a la via pública entre molts d’altres.

1

Ens preparem per la Setmana Europea de la Mobilitat 2024 "Compartim l'espai públic"

Del 16 al 22 de setembre de 2024 se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric. També es visualitzen els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, la millora de la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

CATÀLEG OBERT (per a ens locals de la província de Barcelona): Comunitats energètiques

La Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona acompanya els municipis per transitar cap a un model energètic renovable i just i apoderar a la ciutadania cap a una nova cultura de la sostenibilitat entre d'altres. Aquest suport es concreta a través dels recursos del Catàleg de serveis 2024 de la Diputació de Barcelona.

La majoria de recursos van tancar el seu període de peticions el passat 8 de febrer del 2024. 

Us volem destacar el recurs de suport que continua obert:

Projectes amb el suport de:

Next Generation EuropaMinisterio para la transición ecológica y el reto demográficoIDAE - Instituto para la Diversificación y Ahorro de la EnergíaPla de recuperació, transició i resilència

Manresa acollirà el congrés ACUSTICAT 2024. Inscripcions obertes

Els dies 24 i 25 d’Abril, tornarem a viure una nova edició de l’ACUSTICAT, el Congrés biennal sobre el món de l’acústica catalana. Manresa, capital del Bages, acull la cinquena edició del congrés i ho fa des del Teatre Kursaal, un equipament que allotjarà ponències de nivell i fomentarà la reflexió sobre l’acústica en tres grans sales i una fira expositiva amb solucions i innovacions acústiques. 

Convocatòria de la línia de suport de recollida selectiva de residus per a ajuntaments de municipis de fins a 20.000 habitants (via fons Next DIBA)

La Diputació de Barcelona ha aprovat la convocatòria de la línia de suport de recollida selectiva de residus (línia 1) i activació del recurs específic associat, d'assessorament procedimental i tècnic en fase de gestió per a ajuntaments de municipis de fins a 20.000 habitants, en el marc del Programa específic Next DIBA, per a ajuntaments beneficiaris dels ajuts gestionats per l'Agència de Residus de Catalunya.

Disposeu de més informació a l'enllaç al BOP.

Premis Capital Verda Europea i Fulla Verda Europea 2026: Període per presentar candidatures obert

Ens complau informar-vos que el concurs Capital Verda Europea (European Green Capital) i Fulla Verda Europea 2026 (Green Leaf) ja està obert. La data límit per presentar la sol·licitud és el 30 d'abril de 2024.

Els Premis reconeixen i premien l'acció local cap a una transició cap a un futur més verd i sostenible. També impulsen accions més audaces i estimulen l'orgull local. Les ciutats capdavanteres ens mostren com es pot fer la transició verda.

Per obtenir més informació, consulteu els fulletons de 2026 al nostre lloc web i estigueu atents al Taller de sol·licitants 2024 que tindrà lloc a principis de febrer.

Ciutats membres de la Xarxa com Viladecans, Cornellà de Llobregat o Mollet del Vallès ja han estat reconegudes en anteriors edicions del premi European Green Leaf. Podeu contactar amb ells per si necessiteu que us exposin la seva experiència.