Convocatòries

Convocatòries a activitats

Oferta de formació ambiental per la primavera del 2025

La formació contínua és una eina clau pel correcte desenvolupament de les tasques professionals. Des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona s'ofereixen accions formatives organitzades en set temàtiques de l’àmbit ambiental per a capacitar al personal tècnic municipal en la millora contínua en els seus llocs de treball. A continuació podeu consultar en període de preinscripció. Podeu clicar a cada curs per saber-ne més i tramitar la preinscripció.

Procés participatiu per l’elaboració del Pla Estratègic per a la Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris a Catalunya

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha iniciat el Procés d’elaboració del Pla Estratègic de Pèrdues i Malbaratament Alimentari de Catalunya (PEPPMAC), amb l’objectiu de guiar les accions amb relació a la prevenció de les pèrdues i al malbaratament alimentaris a Catalunya en els pròxims anys.

Per l'interès que té la temàtica des del món local, us fem arribar informació sobre les següents activitats per si teniu interès a participar-hi o fer-ho arribar a agents locals interessats.

1.       Jornada PATT de Presentació del procés d’elaboració del PEPPMAC

Aquesta jornada, obreta a tothom, tindrà lloc el proper dimecres 26 de març de 12 h a 13:15 h en línia. En aquesta sessió s'explicarà amb detall el context del pla, les diferents fases i els espais de participació previstos, per aportar informació sobre com i quan participar del procés. Es pot consultar el programa de la jornada en aquest enllaç i inscriure’s a través de RuralCat seguint al següent enllaç
 

2.       Sessions participatives per baules

Si esteu interessats/des a participar us podeu inscriure al següent formulari, així com facilitar el mateix a qualsevol altre agent implicat en la prevenció de les PMA a qui creieu que li pugui interessar.

Per a qualsevol dubte o aclariment, podeu escriure a la bústia aprofitemelsaliments@gencat.cat (Carles Guirado).

Pedro Arrojo, relator especial de les Nacions Unides, serà el ponent magistral a l'Assemblea de la Xarxa

Pedro Arrojo Agudo és el Relator Especial sobre els drets humans a l'aigua potable i al sanejament de les Nacions Unides. 


Cofundador de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua. Va coordinar els dos primers Congressos Ibèrics de Planificació i Gestió de l'Aigua. També és cofundador de la Red de Agua Pública. El 2003, va ser guardonat amb el Premi Mediambiental Goldman per les seves contribucions a la conservació dels ecosistemes hídrics i la seva participació en conflictes relacionats amb l'aigua que afecten els drets humans de les comunitats en situacions vulnerables.

Comptarem amb la seva participació i ponència magistral a la 25a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Us hi podeu inscriure si encara no ho heu fet a l'enllaç.

Convocades subvencions a entitats per impulsar projectes d’educació ambiental als municipis

La Diputació de Barcelona ha aprovat en Junta de Govern del 13 de febrer la convocatòria de subvencions a entitats de medi ambient 2025 – 2026. Es tracta de la convocatòria més ambiciosa de la corporació en aquesta matèria, amb una dotació de 250.000 €, xifra que suposa un augment del 66 % respecte a l’anterior edició.

Les subvencions es dirigeixen a entitats sense ànim de lucre que desenvolupin projectes d’educació i sensibilització ambiental en municipis de menys de 300.000 habitants de la província de Barcelona per accelerar la transició ecològica, complementant la competència municipal en aquesta matèria.

L’import dels ajuts serà de 15.000 € íntegres, sempre que no superin el 75 % del cost total del projecte o activitat. L’increment del pressupost respecte a anteriors convocatòries busca garantir la viabilitat dels projectes, que s’hauran d’executar fins al 31 de juliol de 2026.

Més informació a la Nota de premsa.

Premis: MWCapital AWARDS, reconeixement a projectes tecnològics sostenibles

Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb GSMA Foundry i B Lab Spain, llança aquests premis internacionals per reconèixer i premiar els millors projectes innovadors en la transició digital responsable que contribueixen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i a la generació d’impacte positiu.

La participació és completament gratuïta, i es reconeixeran projectes que promoguin una transformació digital sostenible en diverses categories:

  • Empreses
  • PIMEs i Startups
  • Empreses sense Ànim de Lucre o Societats de Benefici i Interès Comú (SBIC)
  • Acadèmia i Centres de Recerca
  • Institucions Públiques

El termini de presentació de candidatures ja està obert a projectes de tot el món fins al 18 de març de 2025. 

Més informació a: https://mobileworldcapital.com/ca/mobile-world-capital-awards/

5a edició dels premis internacionals de mobilitat

El termini per presentar candidatures és obert fins al 25 de febrer de 2025.

CONSULTA LES BASES 

PRESENTA LA TEVA CANDIDATURA

Convocatòria dels premis Capital Verda Europea (European Green Capital) i Fulla Verda (European Green Leaf) 2027

El procés de sol·licitud s'allargarà fins al 15 d'abril.

La Comissió Europea convida les ciutats europees compromeses amb la sostenibilitat  a sol·licitar l'edició 2027 dels Premis Capital Verda Europea i Fulla Verda.

En anteriors edicions ciutats membres de la Xarxa com Cornellà de Llobregat, Mollet del Vallès, Viladecans o Sant Boi de Llobregat han estat guanyadores o finalistes.

Inscriviu les vostres activitats a la SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

La Setmana Europea de Desenvolupament Sostenible (ESDW) és una iniciativa per facilitar l'organització d'activitats que promoguin el desenvolupament sostenible i que aquests esforços siguin visibles en una plataforma comuna.

L'Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) s'articula qüestions clau que requereixen mesures urgents a tots els nivells i de tots els interessats. ESDW contribueix a aquesta agenda ambiciosa, universal i transformadora mitjançant la promoció de l'organització de les activitats de baix a dalt que tenen un vincle temàtic i donar suport als ODS. Com a tal, la ESDW té com a objectiu sensibilitzar l'Agenda 2030 a Europa i fa una crida a les parts interessades locals a participar activament amb el desenvolupament sostenible, en general, i els ODS, en particular.

La Setmana Europea de Desenvolupament Sostenible 2024 té lloc del 18 de setembre al 8 d'octubre. La inscripció a les activitats de l'ESDW 2024 està oberta a totes les formes d'agències governamentals, centres de recerca, institucions educatives, museus, fundacions, associacions, empreses, organitzacions no governamentals, ciutadania, etc.

Participa i registra la teva activitat relacionada amb el desenvolupament sostenible i forma part d'aquesta iniciativa a escala europea.

Convocatòria del Premi CONAMA 2024 a la sostenibilitat de municipis petits i mitjans

Benvolguts, benvolgudes membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Us fem arribar informació sobre la convocatòria del Premi CONAMA 2024 a la sostenibilitat de municipis petits i mitjans. Un guardó que es lliura en el marc del Congrés Nacional del Medi Ambient (CONAMA), amb l'objectiu de reconèixer el compromís d'administracions locals, entitats socials i ONG per la sostenibilitat de les àrees rurals.

 

Manifest per un canvi del sistema retributiu de les distribuïdores elèctriques en favor d'un nou model energètic que fomenti l'expansió de l'autoconsum individual i col·lectiu

Benvolguts, benvolgudes, membres de la Xarxa

En aquest mandat, l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP) i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat hem acordat coordinar accions i intercanvi informació, i en el marc de l'activitat del Grup de treball de transició energètica local i justa. Per aquest motiu us fem arribar aquesta informació d'interès pels ens locals membres de la Xarxa.

Dimecres 24 de juliol ha finalitzat el procés de consulta pública de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que té la finalitat de revisar la metodologia de retribució de les empreses distribuïdores d'energia de cara al període regulador que anirà del 2026 al 2031.

En el marc d'aquesta consulta, l'Amep  i l'Alianza por el autoconsumo, una plataforma formada per una setantena d'entitats, han presentat un document d'al·legacions per activar les instal·lacions d'autoconsum. Podeu accedir al document d'al·legacions presentat

Com que hem arribat just en el termini, des de l'AMEP ens han demanat que compartim el següent document per donar suport a les demandes que ha presentat des de l'Amep i l'Alianza, signant aquest manifest.