RECURSOS: sobre Horts escolars

Recopilació realitzada a partir de diversos fonts per Jordi Montagut Alandi fruit de les Pràctiques realitzades a la Diputació de Barcelona

A proposta dels membres de la Comissió d'horts socials i municipals de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, presentem una recopilació d'informació i recursos sobre horts escolars.
 

Index: Jornades  -  Recursos pedagògics i experiències  -  Premi  -  Menjadors escolars ecològics


Agrair la informació aportada per part de Mª Carmen Bolló (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació). Amb la seva iniciativa s'impulsa una xarxa d’horts escolars ecològics a Catalunya. Aquesta xarxa d’horts escolars ecològics, està formada per tot hort escolar que comprengui la característica d’ecològic i que vulgui entrar en el entorn. Aquesta xarxa realitza trobades en que s’intercanvia des de punts de vista, és realitzen ponències, cursos tècnics, dinàmiques i visites als horts, entre d’altres activitats. Aquests són alguns dels estris que podem trobar en aquest espai:

Jornades d’horts escolars ecològics (2009-...)

En la següent taula podem veure de les últimes ponències i jornades sobre els horts escolars ecològics que s’han realitzat des del 2009:

Jornada Sobre l’Hort Escolar Ecològic (2009)

Horts Escolars ecològics a Girona (2010)

LA REVOLUCIÓ DELS HORTS ESCOLARS ECOLÒGICS. Per: Montse Escutia 

Els Horts Escolars Ecològics (2011)

Els Horts Escolars Ecològics (2012)

On i com fer l'hort: Diferents tipus de dissenys Montse Escutia

Els Horts Escolars Ecològics (2012)

Una mica d’història del Projecte d’Hort ecològic escolar: Escola Matagalls

Els Horts Escolars Ecològics (2012)

Els Horts Escolars Ecològics (2012)

III Jornada dels Horts Escolars Ecològics (2013)

IV Jornada dels Horts Escolars Ecològics a Girona (2014)

IV Jornada dels Horts Escolars Ecològics (2014)

V Jornada dels Horts Escolars Ecològics (2015)

VI Jornada dels Horts Escolars Ecològics a Girona (2016)

Control de Plagues i Malalties en l’Hort Escolar Ecològic (2016)

VII Jornada dels Horts Escolars Ecològics a Sabadell (2017)

Materials educatius de la xarxa d’horts escolars ecològics:

RECURSOS PER A HORTS EDUCATIUS I ESCOLARS 

(de l'1 al 10 font PAEE)

 1. Fitxa divulgativa núm. 2: Recull de material educatiu:
  • Material educatiu dedicat a l’educació ambiental dels infants per a que aquests tinguin un paper principal en conscienciar la societat i beneficiar als productors agroalimentaris. En aquest document podem trobar varies eines de treball i recursos que s’utilitzen en l’educació ambiental amb els infants.

    
 2. Alimentació. Guia informativa i proposta d’activitats per promoure l’alimentació agroecològica.
  • Els horts escolars ecològics formen una iniciativa dins dels centres escolars que és veu recolzada per la cuina de l’escola i els àpats que serveixen als infants per tal de fomentar des de tot àmbit la importància de conceptes com la seguretat alimentària, el comerç just, varietats autòctones, sobirania alimentària i poder formar part d’un canvi en l’escola i convertir-se en un factor educatiu per als infants. En l’arxiu hi podeu trobar una amplia guia d’informació, eines i treball.
    
 3. A Taula! Manual per a la introducció d’aliments ecològics i de proximitat a les escoles.
  • Aquesta guia té per objectiu ajudar a introduir aliments de proximitat tant a l’ambient escolar com a casa. En el següent enllaç trobareu la informació.
    
 4. Maleta Pedagògica per a l’Educació Primària i l’ESO “De l’hort a casa”.
  • Material educatiu didàctic adreçat a escolars i professorat on coneixerem des dels principis de l’agricultura ecològica fins a aprendre la biodiversitat de casa nostra i adquirir la suficient autonomia com per a muntar un hort a casa.
    
 5. Exposició escolar itinerant “Que són els aliments ecològics”.
  • Material educatiu que ens explica el camí dels aliments des de la seva producció fins a la seva consumició a taula, la pràctica de l’agricultura i la ramaderia, i els aliments ecològics i ecològics elaborats. Aquesta exposició itinerant (actualment en format pdf ) s’utilitza des de l’àmbit del professor a l’alumne. La podeu trobar en l’enllaç a continuació.
  • Plafó 1 - Plafó 2 - Plafó 3 - Plafó 4 - Plafó 5 - Plafó 6
    
 6. Àlbum il·lustrat infantil “Que és l’agricultura ecològica?”
  • Material educatiu dedicat a nens de primària des de la conscienciació i educació dels infants amb la intenció que ajudin a la protecció i conservació del medi ambient i la salut. A continuació podeu trobar aquesta eina.
    
 7. Pensem el que mengem?
  • Material en forma de manual del projecte “Menjadors escolars ecològics”. Conté informació del sistema alimentari actual i els seus efectes, amb indicatius de la importància de fomentar l’agricultura i sistemes productius.
    
 8. L’Hort escolar – Guia pràctica d’horticultura ecològica -.
  • Material d’eines per a docents que formin part del projecte d’un hort escolar ecològic. Guia practica de treball a l’hort. Aquest llibre, de Joan Solé i Hilda Weissmann, va ser publicat l'any 2006 pel Sector de Serveis Urbans i Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona per donar eines pràctiques a tots els docents que estan desenvolupant iniciatives d'horticultura ecològica a les escoles. Així, es parla dels aspectes a tenir en compte a l'hora d'instal·lar l'hort, d'escollir les eines i estris per treballar-hi, sobre la terra, el compost, les plantes i la seva salut i sobre l'organització de la plantació. Així mateix, es proposa tot un seguit d'activitats pedagògiques per tal d'integrar l'hort a l'aula i al laboratori.
    
 9. Hort i Jardí escolar.
  • Informació i àmbits per a poder tenir un hort escolar. Informació de la generalitat des de Accessoris i eines per fer un hort, un jardí sostenible, crear compostatge, una bassa com a ecosistema, millorar el pati de l’escola i l’Hort ecològic escolar i urbà.
    
 10. Curs d’hort urbà ecològic.
  • Un manual d’informació de com dissenyar un hort urbà. Cura i normes a seguir. L'Àrea de Govern de Medi Ambient i Mobilitat de l'Ajuntament de Madrid, ha editat en format digital un interessant manual sobre hort urbà ecològic que aporta informació útil sobre com dissenyar un hort urbà, la seva cura i manteniment seguint les normes de l'agricultura ecològica. L'índex del contingut d'aquest manual és el següent:  1. L'hort urbà ,  2. Les necessitats de les hortalisses , 3. Disseny de l'hort urbà , 4. Preparació del sòl i fertilització , 5. Sembra i Planificació , 6. Altres tasques de manteniment , 7. Descripció dels principals cultius , 8. Plagues i Malalties , 9. Tasques a l'hort al llarg de l'any , 10. Bibliografia i enllaços web d'interès.
    
 11. Agroecologia Escolar a Sant Cugat del Vallès. Recull d'Activitats d'Agroecologia Escolar (2014) / Llibre
   
 12. L'hort escolar ecològic de Vilafranca del Penedès
   
 13. Programa d'Horts escolars als centre educatius de Badalona
   
 14. Projecte d'hort de l'Escola del Mar
   
 15. Projecte d'hort CEIP Mogent
   
 16. Recurs educatiu: Les aventures de Júlia i Steven: descobrint el món de l'agricultura ecològica
   
 17. Recurs educatiu: La cuca, el cuc verd
   
 18. Recurs educatiu: Fem ciències a l'hort. Escola Rubió i Ors - Annex
   

Aquests enllaços ens traslladen als diferents manuals i dinàmiques que és utilitzat tant pels docents com pels alumnes per tal de donar format al per que s’insisteix en una agricultura de proximitat, km0, educació ambiental des dels més petits com a eina de transmissió a la resta, (“entre d’altres”).
 

En tot aquest món que ens hem endinsat, des de la xarxa d’horts escolars ecològics, és fonamenta una certa recompensa per a aquell hort escolar ecològic que aprofiti tot els recursos que se l’hi ha ofert, i un cop l’any s’ofereix el Premi Escola.

El Premi Escola, s’adreça a tots els centres d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial i llar d’infants de Catalunya amb l’objectiu d’estimular tots els centris per a que emprenguin aquesta gran aposta, que no deixa de esser una eina d’educació ambiental.

Aquest guardó parteix de l’acord entre l’Associació Vida Sana i la Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i el de Ensenyament i Territori i Sostenibilitat.

Podem trobar la informació en el següent enllaç.

Poc a poc anem conscienciant-nos de la importància sobre una bona alimentació ecològica, tant des de casa com des de l’escola, així que tal com veiem en la següent notícia del 2012, més del 85% dels menús escolars complien les recomanació sobre alimentació, amb aquests fonaments i educant des de ben menuts als infants, podem aconseguir una sobirania alimentària digna i una educació des de l’hort a taula per a fomentar un millor futur.
 

A continuació podem trobar algunes jornades de menjadors escolars: