Notícies

Notícies dels membres de la Xarxa o generals per llur interès.

Resultats del seminari "Experiències sobre casos d’èxit de naturalització a ciutats i pobles espanyols"

En l’última sessió de l’any del Cicle de seminaris tècnics d’adaptació i naturalització de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat s’han compartit accions de naturalització de municipis d’àmbit estatal.

El passat 8 i 14 de novembre es va celebrar la tercera sessió dels seminaris coorganitzats per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el suport tècnic d’Anthesis.

La sessió, dividida en dues parts, va acollir les bones experiències d’un total de 7 ens municipals amb diversitat de mida i tipus d’actuacions.

Veure notícia completa al web de la Xarxa

La implantació de la taxa de residus a la 6a Jornada «Els municipis i la gestió dels residus»

La gestió dels residus és un dels grans reptes ambientals als quals s'enfronten els municipis, i cada vegada més ajuntaments busquen estratègies innovadores per reduir el seu impacte ambiental i millorar els processos de recollida, reciclatge i reutilització. En aquest context, la Diputació de Barcelona i la Fundació Fòrum Ambiental van organitzar la 6a Jornada «Els municipis i la gestió dels residus», una trobada de referència per a tècnics municipals, responsables polítics i experts del sector que es va celebrar amb l'objectiu de tractar monogràficament el repte de les taxes municipals de residus en el context del nou marc legal.

Podeu accedir a la notícia completa, documentació presentada i enregistrament complet de la jornada a la web de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

Dinamitzem la trobada d'ens locals a Bellaterra

El passat 24 d’octubre, coincidint amb el Dia Internacional contra el canvi climàtic, Bellaterra va ser, per segon any consecutiu, l’escenari d’una sessió de treball dedicada a l’optimització dels plans d'acció climàtica local. La trobada va reunir representants tècnics i polítics dels municipis veïns. Concretament van estar-hi representats els ajuntaments de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Cerdanyola del Vallès, així com les EMDs de Valldoreix i Bellaterra. També va comptar amb la intervenció de Marc Serra, president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i la dinamització de la Secretaria tècnica de la Xarxa.

Podeu llegir la notícia completa a la web de la Xarxa.

La Diputació de Barcelona presenta al món local el nou model d’ordenança de contaminació per olors

La corporació va aprovar el passat mes d’abril aquesta normativa pionera que permetrà als ens locals de la província exercir un control i un seguiment de les problemàtiques derivades d’aquesta molèstia.

Notícia ampliada

Més informació i documentació de la jornada

Font: Diputació de Barcelona

Com minimitzar el soroll de terrasses o activitats festives, a debat al congrés ACUSTICAT de Manresa

Ja està disponible el programa del que serà el gran punt de trobada de l’acústica catalana, els dies 24 i 25 d’abril.

Es publica el nou Pla Estratègic de la Xarxa 2023-2027

Fruit dels reptes de futur i les necessitats detectades, a la 24a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada el 7 de març de 2024 a Vilanova i la Geltrú es va aprovar el "Pla Estratègic 2023-2027. Ambició climàtica per a les polítiques locals".

Aquest pla ha de donar resposta a una visió basada en tres conceptes:

  1. Les polítiques locals han d’impulsar-se amb la màxima ambició climàtica.
  2. Les polítiques locals amb ambició climàtica han d’assumir un rol de centralitat i transversalitat dins els governs locals.
  3. La ciutadania ha de ser la protagonista. Les polítiques locals s’impulsen per a la ciutadania i és necessari comptar-hi en la presa de decisions per implantar-les.

Enquesta sobre el Pacte Verd:"The future of the Green Deal with(in) cities: a local stakeholder consultation"

Compartim l'enquesta del Joint Research Centre que servirà per desenvolupar la seva investigació per a la pròxima fase d'implementació del Pacte Verd Europeu, i amb l’objectiu de guiar la pròxima Comissió en la implementació de polítiques del Green Deal en l'àmbit local i regional. 

Portal de consulta de la qualitat de les aigües de les fonts naturals a la província de Barcelona

Des de l'Oficina d'Avaluació i Gestió ambiental de la Diputació de Barcelona es duen a terme anàlisis d'avaluació de la qualitat de les aigües de les fonts naturals amb l'objectiu de determinar la seva qualificació (sense garantia sanitària o no apta pel consum). A la jornada tècnica sobre "Fonts naturals" celebrada el 22 de novembre del 2023, s'ha presentat el nou portal des d'on podeu consultar els resultats de les anàlisis al portal següent del Sistema d'Informació Territorial d'Acció Climàtica (SITAC) - versió sintètica - o a la plataforma SITAC - versió completa amb actualització anual.

Més informació a: diba.cat/mediambient/fonts-naturals 

Ja podeu notificar els nous representants municipals de la Xarxa

Amb el nou de mandat 2023-207, molts dels càrrecs electes han canviat i, per tant, cal aprovar per part dels Plens municipals els nous nomenaments com a representants de l'ens local a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Per als tècnics i tècniques d'ens locals membres de la Xarxa: recordeu als vostres secretaris municipals aquest tràmit i tan aviat com ens feu arribar el nou nomenament del representant del vostre ens local, l'electe tindrà accés a tots els serveis i continguts de la Xarxa.

Si sou un nou càrrec electe representant del vostre ens local a la Xarxa, la informació que teniu a continuació us interessa...

Us donem la benvinguda a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat!

Accediu a la nova pàgina de benvinguda per als nous electes membres de la Xarxa.

La Qualitat de l’Aire a debat i reflexió a Sabadell

El 3r Congrés de l’Aire se celebrarà els dies 26 i 27 d’octubre a Fira Sabadell.

Torna el Congrés biennal sobre la Qualitat de l’Aire a la co-capital del Vallès Occidental. Enguany, cinc administracions s’alineen per a donar cobertura i debat a la gestió de la qualitat de l’aire per a fer front comú en la seva problemàtica local/global. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’Ajuntament de Sabadell.