Replanten 700 plantes costaneres per seguir "renaturalitzant" la platja Llarga de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha replantat 700 unitats d'espècies costaneres per seguir "renaturalitzant" l'espai de la Platja Llarga, com ha definit aquest dilluns el regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet. L'actuació ha costat 18.000 euros i s'ha centrat en gairebé 3.000 metres quadrats on, a part de replantar flora autòctona, s'han eliminat les espècies invasores i s'han extret restes de ciment de l'antiga urbanització que hi havia prevista a la zona. És la segona actuació més important que s'hi ha fet. Llobet ha destacat la importància de "contribuir a la divulgació ambiental" recuperant un espai natural que té una extensió de 10 hectàrees. El projecte integral es va definir el 2008, calculant una inversió de més de 700.000 euros, sense calendari d'execució. Fins ara, se n'han destinat aproximadament 50.000.

L'actuació a la Platja Llarga que ha finalitzat aquesta tardor ha estat finançada per l'Ajuntament de Vilanova -8.000 euros- i la Generalitat -10.000 euros-. Amb aquests diners s'han plantat centenars d'unitats d'espècies com el Salat, el Fonoll marí, la Salicòrnia, el Jonc marítim i diferents plantes de rereduna. Al mateix temps, s'ha retirat runa urbana i part de l'asfalt que hi havia en els carrers projectats antigament, i que ara està amagat per l'erosió de la platja.

L'Ajuntament de Vilanova vol impulsar la recuperació de la Platja Llarga com a espai natural per crear una gran anella verda comarcal, juntament amb la desembocadura del riu Foix (Cubelles) i el Parc Natural del Garraf (Sitges i Olivella). El regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet, ha destacat la col·laboració entre els ajuntaments per fomentar un nou atractiu per la comarca, confiant en "un retorn des del punt de vista econòmic, per atraure gent interessada en l'ecoturisme". "Aquest és un enclavament a Catalunya que permet conèixer d'una forma diferent un tram de costa", ha apuntat.

Pel que fa al desenvolupament del projecte integral, Gerard Llobet ha admès que "queda força feina a fer" i que "el procés serà lent". Així, ha declinat fixar un calendari a llarg termini per finalitzar totes les actuacions que requereix l'espai, si bé ha remarcat que la voluntat d'aquesta legislatura és destinar una part dels pressupostos anuals a seguir recuperant la flora i fauna de la Platja Llarga.

"Desurbanitzar" els terrenys

Als terrenys de la Platja Llarga s'hi barregen actualment la flora i fauna amb les restes dels carrers construïts fa més de deu anys. Per aquest motiu el govern defensa la necessitat de "desurbanitzar" la zona. En aquests moments, els terrenys pertanyen a l'Institut Català del Sòl (INCASÒL) i a una empresa constructora, que va delimitar la zona amb una extensa tanca per edificar-hi habitatges. Un acord amb l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, però, va paralitzar la construcció que hi havia prevista, a canvi de la concessió d'uns terrenys a l'Eixample Nord. Per a què la constructora pugui edificar en aquest altre espai de la ciutat, però, cal una modificació en el planejament urbanístic que l'Ajuntament encara no ha aprovat