PREMIO X AIRE LIMPIO: Convocatòria II Premi X Aire Net, a les millors iniciatives per millorar la qualitat de l'aire de les nostres ciutats

El compromís de la Plataforma x Aire Net és avaluar i donar suport a aquells estudis, investigacions o qualsevol altra activitat que s'identifiquin, promoguin i divulguin les millors polítiques i pràctiques que contribueixin a la millora de la qualitat de les nostres ciutats. És en aquest sentit en el que vam llançar aquesta convocatòria a el "Premi X Aire Net" per reconèixer els ajuntaments pioners al nostre país en la posada en marxa d'accions - Plans de millora de la Qualitat d'Aire, plans de mobilitat urbana Sostenibles, ordenances municipals, campanyes de divulgació, o qualsevol altre tipus d'iniciatives - que redueixin la contaminació atmosfèrica i serveixin d'exemple i estímul per als seus homòlegs.

La contaminació atmosfèrica és un dels grans desafiaments ambientals als quals ens enfrontem com a societat. Tant és així que, Nacions Unides el 2019 va triar la "Contaminació de l'aire" com el tema del Dia Mundial de l'Medi Ambient amb l'objectiu de fomentar la consciència i l'acció global a favor de la protecció de l'entorn, impulsant una crida a la acció amb la qual ajudar a combatre aquest greu problema que afecta la salut humana i als ecosistemes a tot el món.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el 92% de les persones que viuen en ciutats no respiren un aire net. Ningú posa en dubte que s'ha convertit en una problema de salut pública, són nombrosos els informes publicats alertant sobre el seu impacte en l'esperança i qualitat de vida de la població, així com, ingressos hospitalaris per afectació respiratòria o cardiovascular, visites a urgències i / o atenció primària per afectació respiratòria o cardiovascular, ús de fàrmacs, minva en l'activitat i rendiment, absentisme laboral i escolar, símptomes aguts (tos, mucositat, infeccions respiratòries, rinitis) i canvis fisiològics (funció pulmonar).

La Plataforma X Aire Net, integrada per representants de diferents sectors industrials com l'energètic, la mobilitat o el logístic, va néixer amb l'objectiu de generar el debat sobre la urgent necessitat de millorar la qualitat de l'aire de les nostres ciutats. Compte a més amb un comitè assessor compost pels més prestigiosos professionals en els camps de l'Epidemiologia, de les Ciències de la Salut, de l'Activisme Social, de l'Enginyeria Ambiental i de l'Urbanisme.

El 2019, Bilbao i Albalat dels Sorells han estat reconegudes com les ciutats més compromeses amb la qualitat de l'aire que respiren els seus ciutadans i ciutadanes en la decisió de l'jurat del "I Premi X Aire Net". Valladolid va ser guardonada amb un accèssit, en reconeixement de la valentia de les mesures plantejades. La concessió de el premi suposa un important pas endavant en la visibilització de polítiques públiques que reverteixen la situació i milloren la qualitat de l'aire aconseguint un impacte positiu en la salut dels ciutadans.

En aquesta segona convocatòria de el Premi esperem comptar amb la gran varietat de candidatures rebudes en el I Premi reflex de l'aposta decidida d'aquest nombre, cada vegada més creixent, d'ajuntaments que estan actuant davant de la contaminació atmosfèrica.

Objecte
La Plataforma X Aire Net convoca aquest premi amb un únic objectiu:
Reconèixer públicament als ajuntaments compromesos amb la qualitat de l'aire de la seva ciutat i donar visibilitat a aquestes pràctiques perquè serveixi d'exemple i estímul per als seus homòlegs.

Categories
S'estableixen les dues categories per al "II Premi X Aire Net".

Ajuntaments de municipis de més de 100.000 habitants.
Ajuntaments de municipis de menys de 100.000 habitants.

Presentació de candidatures
La presentació de candidatures es realitzarà enviant a l'correu premio@porunairelimpio.es el formulari de sol·licitud dins el termini establert.

Període d'admissió de candidatures
Obert el període de recepció de candidatures fins l'1 d'abril de 2020.

Jurat
El jurat d'aquests premis serà l'òrgan encarregat d'avaluar i qualificar les candidatures presentades. Aquest jurat estarà integrat pels membres de Comitè d'Assessor de la Plataforma X Aire Net.
Els premis podran declarar-se deserts en cas de no existir candidatures idònies.

Criteris d'avaluació
Entre totes les candidatures rebudes el jurat triarà els guanyadors tenint en compte aquests criteris d'avaluació:

Grau de compliment de l'objectiu d'el premi: la iniciativa presentada ha de servir per millorar la qualitat de l'aire a la ciutat.
Si la iniciativa ha comptat amb un procés participatiu, en quines fases i quins agents hi han participat.
Valoració de l'grau de coneixement de la iniciativa per part dels veïns.
Si la iniciativa compta amb un Pla d'avaluació i, si escau com és aquest pla.

Dotació
Els premiats en les dues categories tindran un reconeixement honorífic amb el lliurament d'arbre -com símbol de la importància d'implementar sistemes de naturación urbana com a bona pràctica per millorar la #CalidadDelAire de les nostres ciutats- i un diploma que es lliuraran el dia de l'acte de lliurament dels premis.

Lliurament dels premis
El lliurament dels premis es realitzarà en un acte públic al voltant de la setmana de el 5 de juny de 2020, Dia Mundial de l'Medi Ambient.

Publicitat de les iniciatives presentades
La Plataforma X Aire Net es reserva el dret a difondre la informació rebuda d'aquelles iniciatives presentades per les ajuntaments a el "II Premi X Aire Net" amb l'objectiu que serveixin d'exemple i estímul per a altres municipis.

Acceptació de les bases
La participació en el "II Premi X Aire Net" comporta l'acceptació d'aquestes bases. La decisió de l'jurat que serà inapel·lable.

Contacte per a més informació
Per a qualsevol qüestió relacionada amb el "II Premi X Aire Net" pot posar-se en contacte amb premio@porunairelimpio.es.

Formulari per a la presentació de candidatures

Descarregueu el formulari

1
Temes:
Atmosfera
1
Categories:
Convocatòries
1
Grups de treball:
3. Qualitat de l'aire...