La Xarxa celebra 18 anys de camí i vol un futur de ciutats i pobles habitables, fèrtils i resilients

La Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat ha celebrat els seus 18 anys d'història i encara el futur amb nous acords de col·laboració i l'aprovació de la 'Declaració de Barcelona per les ciutats i pobles habitables, fèrtils i resilients'. Així ha quedat de manifest en l'Assemblea General celebrada en el marc del III Fòrum Medi Ambient i Món Local, que ha tingut lloc aquest 10 i 11 de març al recinte modernista de Sant Pau.

Font. Sostenible.cat

La Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat arriba a la majoria d'edat amb un creixement imparable. Dels divuit membres inicials que la van crear el 1997 a Manresa, ara n'agrupa ja 280 (246 ens locals, 16 ens supralocals, i 18 observadors), inclosos els tres nous integrants (ajuntaments de Cubelles i Premià de Mar, i mancomunitat intermunicipal de Cardener) que s'hi han sumat oficialment durant l'Assemblea celebrada en el marc del III Fòrum de Medi Ambient i Món local.

Joan Puigdollers, President de la Xarxa i Regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans de l'Ajuntament de Barcelona, ha destacat l'ampliació de la base territorial de la Xarxa, que ara arriba "a tots els municipis que ho han volgut de Catalunya, a les quatre diputacions, a la Generalitat com a observador, i al Govern d'Andorra". Però la Xarxa no només s'ha fet gran en xifres. "Hem crescut en maduresa. Ha estat un camí llarg i fructífer que hem fet plegats, treballant en equip, i durant el qual hem integrat conceptes als nostres ajuntaments com ara l'ecologia urbana, la mobilitat sostenible o la mitigació d'emissions. I plegats hem incorporat al nostre vocabulari termes com la resiliència o l'autosuficiència energètica".

'5.000 persones i 175 activitats' Memòria del mandat i plans per al 2015
Durant el mandat 2011-2015 la Xarxa ha realitzat un total de 175 activitats, amb una assistència global de més de cinc mil persones i una bona valoració general per part dels participants. S'ha consolidat la feina dels grups de treball ja existents, dels quals hi destaquen pel nombre d'activitats el d'energia sostenible local i la recent comissió d'horts. A més, continua l'èxit de l'agenda escolar, que s'ha editat de manera ininterrompuda des del curs 2002-2003, amb una mitjana de 120 ajuntaments participants i pràcticament 85.000 exemplars anuals.

També aquest ha estat el mandat en que s'ha multiplicat la difusió de la tasca de la Xarxa través de les xarxes socials, a més de la cobertura específica que es realitza des de la revista Sostenible, que compta amb 10000 visites mensuals i 4500 subscriptors i per a la qual s'hi està preparant una nova plataforma tecnològica que s'estrenarà en els propers mesos.

Per al 2015, que marcarà la fi del mandat, es marca com a objectiu més implicació amb el sector privat per a l'impuls del Pacte d'Alcaldes, i s'ha creat un nou grup de treball de promoció de la bicicleta, per intercanviar experiències i normatives, mesures de seguretat i infraestructures, i traslladar les pràctiques dels municipis catalans a altres grups de nivell català i espanyol centrats en aquest tema.

Altres propostes per al 2015 són continuar amb les campanyes de ‘La xarxa sona be' de contaminació acústica, la Setmana europea de l'energia sostenible i la Setmana europea de prevenció de residus.

'Declaració de Barcelona per les ciutats i pobles habitables, fèrtils i resilients'
Durant l'assemblea de la Xarxa s'ha aprovat la ‘Declaració de Barcelona per les ciutats i pobles habitables, fèrtils i resilients', que destaca la necessitat de què els hàbitats urbans siguin, entre altres objectius: habitables, saludables, amb aire i aigua nets, i aliments sans, amb espais acollidors, amb verd i biodiversitat, inclusius, amb mecanismes de resolució de conflictes.Han de ser espais fèrtils en la generació de béns i de cultura, en la creació de vincles i de connexió continua en el món. I han de ser pobles i ciutats resilients i perdurables, amb més capacitat de reacció, amb tendència a l'autosuficiència i a l'ús responsable dels recursos. A més, la declaració es compromet a assumir els nous objectius que marquin les Nacions Unides en els objectius del desenvolupament sostenible post 2015.

Nous acords de col·laboració

També s'han aprovat, per unanimitat, un nou conveni de col·laboració de la Xarxa amb l'Institut Català d'Energia (ICAEN) en iniciatives relaciones amb el projecte ‘alcaldes per l'adaptació' i altres iniciatives relacionades amb el canvi climàtic i l'eficiència energètica, i amb la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya per tal de promoure l'educació per la sostenibilitat a l'escola. També s'ha donat llum verda a la col·laboració amb l'associació NetWerch20, formada per governs municipals i regionals europeus per promoure i desenvolupar bones pràctiques sostenibles relacionades amb la gestió de l'aigua, i s'ha donat suport al Compromís ciutadà per a la Sostenibilitat de Barcelona 2012-2022.

'Cal incloure els governs locals a les negociacions internacionals sobre el canvi climàtic'

Durant l'assemblea de la Xarxa també s'ha reflexionat sobre el paper dels municipis en els grans acords mundials sobre canvi climàtic. Jessica Tantalean, de l'equip organitzador de COP20 Lima i membre del govern local de la capital peruana, ha explicat que la celebració d'aquesta cimera de les Nacions Unides a la seva ciutat a finals de l'any passat va afavorir més consciència per part de la població en general. "Esperàvem també que servís perquè el govern de Perú aprovés noves normatives estatals, i de fet s'ha acabat fent, però amb molt de retard i de manera que han acabat sent més aviat declaracions d'intencions difícils d'aplicar".

Pel que fa a les expectatives que genera la propera conferència que tindrà lloc a París el desembre de 2015, Thomas Brose, de Climate Alliance (de qual la Xarxa hi forma part), ha insistit en laimportància d'incloure els governs locals dins les negociacions d'alt nivell d'aquests encontres internacionals. "L'acord de Lima ha acabat deixant fora bona part dels paràgrafs que parlaven de la inclusió dels governs locals. Cal continuar aquest procés, hem de poder portar la veu dels governs locals i regionals, sense defallir tot i els entrebancs diplomàtics que se'ns posa en aquestes conferències", ha dit.

La Xarxa, en aquesta línia, ha decidit donar suport ‘Comunicat de Lima per acord global post-2015 sobre clima, inclusiu i ambiciós'.