Vilanova i la Geltrú serà la seu de l'Oceanoise, el congrés mundial sobre contaminació acústica al mar
Vilanova i la Geltrú acull des de dilluns i fins divendres el I Congrés mundial sobre contaminació acústica al mar. Oceanoise 2015. Aquesta trobada internacional, organitzada pel Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC reuneix a l'Auditori Eduard Toldrà de la ciutat més de 250 científics (biòlegs, veterinaris, enginyers) i experts, amb professionals i representants d'ONG's, industries i estaments reguladors amb l'objectiu de debatre plegats com mitigar els efectes de la contaminació acústica en el medi marí.
El director del LAB, Michel André, ha explicat que la necessitat de fer aquest congrés va sorgir fa més d'un any i ha destacat la voluntat que Vilanova i la Geltrú en sigui la seu, si té continuïtat, perquè "estem en una ciutat que ens ha donat suport. Sense el suport municipal no existiria aquest congrés". Així mateix, Michel André ha afirmat que "el congrés sorgeix de la problemàtica creixent del soroll generat per les activitats humanes i actualment aquesta és l'amenaça més greu sobre el medi marí". El director del LAB ha insistit que "cal posar-hi remei per seguir tenint un mar amb bona salut". En aquest sentit, Michel André ha destacat que l'Oceanoise representa que "per primera vegada ens hem reunit i hem fet coincidir les agendes tota una setmana de 250 científics, experts, professionals d'ONG's, industries i reguladors de 21 països del món" amb el repte de debatre i dialogar sobre els efectes de la contaminació acústica al mar. En aquest sentit, Michel André ha afirmat que "l'objectiu no és tant tenir unes conclusions sobre la situació sinó que els diferents agents implicats ens ajuntem i puguem debatre sobre l'estat de la qüestió".
El director del LAB ha explicat que aquest congrés "ha de tenir un recorregut llarg" i ha reiterat la voluntat que "Vilanova i la Geltrú sigui la capital d'aquestes trobades Oceanoise" per tal que "siguem capaços d'estar junts amb la voluntat de veure quines mesures hem d'estandaritzar arreu" ja sigui al Mediterrani o a la resta de mars i oceans. Michel André ha dit que aquests estudis "són una disciplina jove que ha començat fa uns 15 anys" i ha parlat de la necessitat "que ens reunim periòdicament" per confrontar les diferents experiències. Sobre els efectes del soroll, el doctor André ha afirmat que "abans no teníem consciència que el soroll afectés tant el medi marí, a més el món submarí ja té molts sorolls i això ha endarrerit al nostra conscienciació sobre com el soroll mata algunes especies". Per aquest motiu "cal trobar alternatives per a què la indústria no afecti tant el medi marí". Michel André ha conclòs que "actualment hi ha consens sobre que cal fer alguna cosa i per tant anem en bona direcció".
En nom de la ciutat, l'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras ha estat taxativa en afirmar que"agafem el repte". En aquest sentit, Neus Lloveras ha manifestat que "Vilanova i la Geltrú està a punt per assumir el repte de ser seu permanent del congrés Oceanoise". Així mateix, l'alcaldessa de la ciutat ha destacat que "encaixa perfectament amb les línies estratègiques que hem dut a terme durant aquest mandat que és la combinació de mar i coneixement i encaixa molt bé amb el que volem ser com a ciutat".
Finalment, el director de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de VNG, Frerderic Vilà ha agraït a la ciutat, en nom de l'escola i de la UPC a la qual pertany el LAB, "la possibilitat d'organitzar aquest congrés en un equipament municipal". Així mateix, Frederic Vilà ha destacat que la feina de l'EPSEVG no és "només formar futurs enginyers sinó també promoure la recerca" de la qual el LAB i el doctor Michel André en són un exemple. Segons el director Vilà, esdeveniments com aquest congrés "situen la UPC i la ciutat de Vilanova al mapa i ens fa veure que som bons a nivell mundial i això és una feina dura de tot un equip de persones". Frederic Vilà ha fet referència a la tasca que du a terme el LAB com també altres grups de recerca de la pròpia UPC amb seu a la capital del Garraf com el SARTI, el CRAAX, el CTpD o la Càtedra d'accessibilitat, entre d'altres.