Es presenta el projecte Vilanova bici amb l'objectiu que la ciutat sigui un referent en l'ús de la bicicleta

La regidora d'Esports, Medi Ambient i Serveis Socials, Blanca Albà ha presentat aquesta setmana el projecte Vilanova Bici. Un projecte que s'ha estat treballant en els darrers anys amb l'objectiu de fer de la ciutat de Vilanova i la Geltrú un referent en l'ús de la bicicleta. Bàsicament, el que persegueix aquesta acció és integrar la bicicleta com opció segura, neta i funcional en la mobilitat urbana quotidiana, millorar les infraestructures pel seu ús, potenciar els valors ambientals i culturals associats a l'ús de la bici i impulsar propostes d'oci, esports i noves ocupacions relacionades amb l'ús de la bicicleta. Tal i com ha explicat Blanca Albà, “es tracta d'objectius compartits amb diferents àrees de l'Ajuntament, com mobilitat, salut, medi ambient, promoció de ciutat o urbanisme, ja que el projecte incideix en els àmbits d'actuació de cadascuna d'aquestes àrees. A més, també caldrà trobar mecanismes per crear complicitats de les empreses i les entitats locals”.

Vilanova Bici constà de quatre grans àmbits: mobilitat urbana i aparcament; mobilitat, oci i medi ambient; promoció de ciutat i ocupació; i oci i esport, i l'impuls d'11 accions concretes, que contemplen infraestructures com els aparcaments per a bicicletes o el carril bici, així com accions adreçades a promoure l'activitat esportiva i lúdica de la bicicleta com Radis Vng, Bici Natura, Bici Oci, el Bici Park, o el circuit ciclista. Tanmateix, el projecte també preveu accions per activar el mercat de bicicletes i material de segona mà, i la utilització de les xarxes socials per divulgar tot el que tingui a veure amb les activitats que tenen la bicicleta com a protagonista. (totes les accions) 

Tal i com ha explicat la regidora, a mesura que el projecte ha anat avançant i prenent forma, s'ha vist la possibilitat que Vilanova i la Geltrú pugui esdevenir la Ciutat acollida de la bici. “Es tracta d'oferir elements de la ciutat i del seu entorn a la ciutadania i als visitant, per tal que puguin practicar diferents activitats esportives, a diferents intensitats. Es tracta d'una proposta que s'ha de desenvolupar per fases, i que començaria per oferir espais oberts i activitats esportives de diferent índole, en una oferta adreçada a tot tipus de públic.”

Posteriorment s'anirien implant la resta de recursos, com són les instal·lacions esportives i una major oferta de d'activitats dirigides concentrades durant els cap de setmana i períodes de vacances, així com els serveis externs (zona d'acollida i magatzems de material) i serveis interns (dutxes, vestidors i wc's)