II Fòrum de la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya a VNG

Un centenar d'alumnes de 17 escoles de l'Alt Penedès i el Garraf han estat treballant en un dels 13 fòrums de la XESC, el Barcelona Comarques, que s'ha celebrat avui a la ciutat

Amb l'objectiu d'intercanviar experiències d'educació per a la sostenibilitat, el Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de VNG i la XESC (Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya) han organitzat una trobada territorial. Una trobada que ha inaugurat aquest matí la regidoria de Medi Ambient, Blanca Albà, encoratjant els estudiants a treballar per un món millor i més amable. La inauguració, a l'Auditori Eduard Toldrà, ha comptat amb la intervenció d'una alumna de l'Escola el Cim de l'Agenda 21 de Vilanova, i d'una mestra de l'escola El Morsell d'Olivella, del programa Escoles Verdes. 

Després de veure el vídeo que han elaborat els alumnes de l'escola El Cim per promoure les accions que tenen cura del nostre planeta, els alumnes i mestres s'han separat per formar part de diverses sessions de treball. 

Així, les aules de l'Escola de Música han acollit sessions per als alumnes de primària i secundària, en els quals els representants de cada centre s'han intercanviat les experiències que porten a terme a les seves escoles. 

Ple que fa al professorat, després de l'intercanvi d'experiències s'ha fet una taula rodona per presentar 3 projectes de 3 escoles que treballen per millorar el seu territori. En primer lloc, l'apadrinament del Camí del Pont que han dut a terme a l'escola Les Vinyes de Sant Cugat de Sesgarrigues durant tot el curs. Els nens i nenes han fet diverses actuacions en aquesta zona propera a l'escola, com la decoració de les estaques que rodegen el camí, la instal·lació de rètols indicadors de la vegetació, o la col·locació de caixes-niu per ocells. En segon lloc, l'Escola El Cim de Vilanova ha presentat el seu projecte de Mobilitat Sostenible, on es pot veure com un centre integrat per alumnes de primària i secundària i amb dues ubicacions físiques treballa en la conscienciació dels més petits amb actuacions dels alumnes de secundària, i l'impacte de les seves accions a la ciutat de Vilanova. En tercer lloc, l'Escola Intermunicipal del Penedès de Sant Sadurní d'Anoia ha presentat el seu projecte Camins de Fauna. Els tres projectes es presenten per obrir el debat i l'intercanvi d'experiències del professorat i de l'alumnat amb diverses activitats grupals. 

El Fòrum Barcelona Comarques de la XESC ha servit perquè el professorat conegui bones pràctiques d'educació per a la sostenibilitat a l'escola, per debatre sobre els criteris que ha de tenir una actuació transformadora del territori, per promoure la relació entre l'alumnat i el professorat dels centres educatius, i per implicar-se en la millora de l'entorn on es realitza el fòrum amb una acció. 

En aquest sentit, a Vilanova s'ha fet una activitat conjunta de tots els participants amb la participació de FUD Therapy amb el nom "Adopta'm i cuida'm", per conscienciar de la importància dels animals de companyia com a éssers vius que formen part de la nostra societat. 

La Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) està formada per la xarxa d'escoles verdes i xarxes locals que promouen programes d'educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya, com el programa Agenda 21 escolar.