La Diputació de Barcelona aprova un programa de millora de les xarxes d’abastament d’aigua dotat amb 100 milions d’euros

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha presentat, aquest dijous, 27 de juny, el compromís de la corporació per fer efectiu el dret a l’accés a l’aigua de tots els ciutadans de la província, situant aquest repte com una de les prioritats de mandat. Acabat el Ple ordinari del mes de juny, Moret ha donat a conèixer el Pla de millora de les xarxes d’abastament d’aigua, que ha estat aprovat per unanimitat en la sessió plenària i que està valorat en 100 milions d’euros. 

Font: Diputació de Barcelona

La presidenta ha recordat que tot i que s’ha “viscut un episodi de sequera extrema a Catalunya” i, especialment, a la província de Barcelona, la Diputació "no només dona respostes reactives per contenir les situacions d’emergència, sinó que el que volem és fer polítiques públiques que impulsin transformacions estructurals en aquelles xarxes de serveis que han de garantir l’accés a l'aigua”. 

Així mateix, ha explicat que aquest Pla de millora dona resposta a les necessitats expressades pels municipis amb un “anàlisi exhaustiva de quines eren les situacions i les demandes dels diferents ajuntaments respecte a les condicions de les seves xarxes de distribució i d’abastament”. 

Amb aquesta important inversió, la Diputació de Barcelona dota els ajuntaments de la província d’un ajut econòmic que els permetrà fer front a la necessària millora de les seves xarxes d’abastament d’aigua.  

El suport de la Diputació permetrà, alhora, donar resposta a dues necessitats dels governs locals que s’han vist agreujades per la situació d’emergència climàtica, tot i les pluges de les últimes setmanes: millorar la xarxa de distribució i detectar fuites.  

L’impacte esperat amb aquesta inversió és un estalvi total d’aigua potable de 12,5 hm³ per any a la província, equivalent a 5.000 piscines olímpiques. Això es deu al fet que, en general, molts municipis de la província tenen les xarxes envellides per manca de manteniment i reposició d'aquestes; fet pel qual el seu rendiment és, en terme mitjà, molt inferior al mínim desitjable del 80%, especialment en municipis de menys de 20.000 habitants. 



Destinataris 

Els destinataris són els municipis de la demarcació, a excepció de la ciutat de Barcelona, i podran distribuir l’import adjudicat en el nombre d’actuacions que considerin necessàries. A més, amb la voluntat de facilitar l’autonomia dels governs locals, els ajuts es podran destinar a finançar actuacions dutes a terme entre els anys 2023 i 2027. 

Pel que fa al repartiment, cada ajuntament rebrà un import mínim de 100.000 €. Pel que fa als 69 milions restants es distribuiran entre els municipis en funció d’un conjunt de variables, i sota uns criteris objectius de transparència i equitat. 



Actuacions previstes 

El Programa sectorial de millora de les xarxes d’abastament d’aigua preveu que els ajuntaments puguin executar tot un conjunt d’actuacions com la renovació d’elements de les xarxes de distribució d’aigua (canonades, vàlvules, escomeses i altres elements que estiguin en mal estat o hagin finalitzat la seva vida útil) i de canonades de la xarxa de distribució d’aigua entre dipòsits municipals. 

També es dona suport a la instal·lació de mecanismes automàtics de regulació de la pressió de la xarxa, mitjançant vàlvules reductores de pressió; i d’elements de comptatge i automatització per a la sectorització de la xarxa i implantació de telecontrol. 

Finalment, també es preveu que els ajuntaments puguin dur a terme inversió en instal·lacions, canonades o altres elements que permetin l’aprofitament d’aigües freàtiques que en l’actualitat s’estan bombejant del subsol. 

El diputat d’Infraestructures i Territori, Sergi Vallès, ha destacat que amb la fórmula de repartiment d’aquests ajuts econòmics “s’ha fet possible poder actuar en aquells municipis on el problema és més greu” i ha destacat que els ajuntaments podran demanar una bestreta un cop acceptin l’ajut. 

D’altra banda, el diputat de Comerç, Consum i Salut Pública, Josep-Ramon Mut, ha posat èmfasi en el fet que poder accedir a aigües freàtiques i a nous pous comporta que “l’aigua sigui de millor qualitat, tingui menors concentracions de substàncies, de substrats”; mentre que el diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica, Marc Serra, ha recordat que “la sequera no és un problema conjuntural sinó que, per desgràcia, és un problema estructural”, fet pel qual “l'objectiu que tenim, amb aquest programa, és construir ciutats més resilients, que s’adaptin de millor manera amb el canvi climàtic”. 


Solucions al repte climàtic 

Els 100 milions d’euros aprovats aquest dijous per renovar les xarxes municipals d’abastament d’aigua és un exemple de la tasca que duu a terme la Diputació de Barcelona per donar resposta als desafiaments als quals els municipis han de fer front cada dia, a causa del repte climàtic. 

En aquesta línia, aquest mateix mes de juny s’ha aprovat el Programa sectorial de transició ecològica 2030, dotat amb 47 milions d’euros, amb l’objectiu de reduir les emissions d’efecte hivernacle, adaptar els equipaments municipals al canvi climàtic i reduir tant el cost com la dependència energètica. 

1
Temes:
Aigua
1
Categories:
Subvencions
1
Grups de treball:
1. Sequera