Comencem a preparar la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2021

Enguany la Setmana Europea de l'Energia Sostenible se celebrarà del 25 al 29 d'octubre. Us animem a adherir-vos-hi i a conèixer les accions de suport que us oferim.

Disposareu de tota la informació actualitzada sota la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat a l'enllaç.


 

La campanya per tot Europa

Europa celebra enguany la Setmana Europea de l'Energia Sostenible sota el lema europeu: Cap al 2030: reformar el sistema energètic europeu. I té l’objectiu de conscienciar la societat amb actuacions i activitats al voltant de l’eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica. 

0836f0c02bb39c5a3228e6ca0b6e5f1e-222x153En un context d’emergència climàtica i en el marc de la crisi sanitària mundial, és més necessari que mai que avancem amb determinació en la transició energètica cap a un nou model energètic net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic. Ara, les persones tenim la clau per capgirar la situació a través de la participació i la implicació en la gestió de l’energia que utilitzem en el nostre dia a dia.

La Setmana Europea de l'Energia Sostenible inclourà un activitats virtuals, els premis EUSEW i el segon Dia Europeu de l’Energia per a Joves.

Els ajuntaments, les entitats, les empreses i la ciutadania es poden adherir a la campanya promovent actuant i promovent accions que ajudin a apoderar a la ciutadania i també a les empreses, per fer realitat aquesta nova cultura energètica, que ja no pot esperar.

Com en cada edició animem als ens locals a organitzar accions, jornades per l'energia sostenible, dies de l'energia... per conscienciar a la ciutadania, en el marc de jornades o activitats d'energia sostenible, i per donar visibilitat al vostre compromís climàtic com a ens adherits al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia. Compteu amb el suport de les administracions supramunicipals a tal efecte.
 

Campanya i recursos de suport al món local a Catalunya

f0ad198b5a99e9fe747e06fa6c119a61-130x79.Des de les administracions supramunicipals (ICAEN, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona, Diputació de Lleida, AMB, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i CILMA), junt a l'Ajuntament de Barcelona us presentarem durant el mes de setembre la campanya de comunicació pròpia amb lema i imatge renovats.

Però ja us anunciem que recuperem l'oferta de recursos presencials com a complement a activitats organitzades pels ens locals membres de la Xarxa pel període entre el 18 d'octubre i el 19 de novembre. I també disposareu de recursos virtuals oberts. 

A Catalunya, la Setmana Europea de l'Energia Sostenible està organitzada per:

33521cda7e04680e0a8615a3ebf459fd-400x168

Suport per als ens locals: passos a seguir

1. Adhesió

Adherir-se, manifestar compromís i participar a la Setmana de l'Energia Sostenible 2021, segons formulari online

L'adhesió  a la Setmana no implica la petició de recursos, sinó el compromís de l'ens local, entitat, empresa o persona a títol a individual a donar suport i alinear-se amb els objectius de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2021.

La participació a la Setmana implica organitzar una o diverses accions en el marc de la campanya o incloure accions ja previstes dins aquest paraigües. 

S'anima a tots els ens locals adherits al Pacte de les Alcaldes pel Clima i l'Energia a adherir-se a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2021 com a resposta als compromisos climàtics adquirits.
 

2. Recursos presencials a sol·licitar

Enguany, l'oferta de recursos es modifica i adapta de nou fruit de la situació sanitària, i apostem per un model híbrid amb activitats virtuals i presencials.

En cas que l'ens local estigui interessat en sol·licitar recursos presencials de suport podeu veure el Catàleg de recursos per als ens locals en l'àmbit competencial corresponent.

En base al Catàleg, cada ens local pot sol·licitar els recursos segons el seu mecanisme de petició i de suport corresponent al seu àmbit territorial. Podeu enviar peticions fins a l'1 d'octubre o esgotar els recursos disponibles per les dates habilitades. S'atendran les peticions per estricte ordre d'arribada.

Inclosos en el catàleg, des de la Diputació de Barcelona oferim un paquet de recursos presencials complementaris a les activitats de sensibilització que els ens locals de la província de Barcelona organitzeu que també podeu consultar a l'enllaç següent. 

Els recursos que ofereix la Diputació de Barcelona els podeu sol·licitar a:

Formulari per a Ens locals de la província de BARCELONA, inclòs àmbit metropolità

 

3. Recursos virtuals oberts

Els recursos virtuals s'oferiran de forma conjunta en un únic portal interactiu entre totes les administracions organitzadores de la Setmana (ICAEN, AMB, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Tarragona, Diputació de Lleida i recursos virtuals de l'Ajuntament de Barcelona) sota la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

L'objectiu ha estat unir i evitar duplicitats per tal d'oferir-vos als ens locals i, per extensió, al conjunt de la ciutadania, un recull de recursos específicament virtuals. El portal recollirà recursos virtuals entre infografies, vídeos, reptes, webinars i l'estrena d'una websèrie .  

El portal està plantejat no només com un catàleg de recursos sinó com una narració que permet entendre el repte d'avançar en la transició energètica de forma conjunta i que es pot fer arribar i difondre directament a la ciutadania.

El portal i els recursos virtuals els presentarem el mes de setembre i seran oberts per a tots els ens locals de Catalunya i no territorialitzats per demarcacions, comarques o altres àmbits concrets. El portal interactiu serà adaptable i personalitzable per als ens locals sota demanda a xarxasost@diba.cat . 

Els recursos virtuals inclosos NO estan sotmesos a petició individualitzada via formulari de peticions; en canvi, us proposem dos tipus d'accions:

  1. Fer difusió a través dels vostres canals digitals de comunicació del portal en conjunt o d'algun dels recursos virtuals inclosos.
  2. Adherir-vos a les accions digitals que proposem i implicar de forma més directa a la vostra ciutadania.

Tots els recursos virtuals que oferirem des de les entitats organitzadores, el formulari d'adhesió, recursos gràfics i de comunicació, i tota la informació estarà publicada properament a la pàgina web de la Setmana icaen.gencat.cat/setmanaenergia i també el trobareu a la web de la Xarxa.
 

4. Agenda d'activitats

Donar d’alta les activitats pròpies que s’organitzaran a l’Agenda d'activitats de la Setmana de l'Energia de l’ICAEN. Les activitats cedides les publicaran les pròpies entitats supramunicipals en nom de l'ens local.