Manifest per un canvi del sistema retributiu de les distribuïdores elèctriques en favor d'un nou model energètic que fomenti l'expansió de l'autoconsum individual i col·lectiu

Benvolguts, benvolgudes, membres de la Xarxa

En aquest mandat, l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP) i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat hem acordat coordinar accions i intercanvi informació, i en el marc de l'activitat del Grup de treball de transició energètica local i justa. Per aquest motiu us fem arribar aquesta informació d'interès pels ens locals membres de la Xarxa.

Dimecres 24 de juliol ha finalitzat el procés de consulta pública de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que té la finalitat de revisar la metodologia de retribució de les empreses distribuïdores d'energia de cara al període regulador que anirà del 2026 al 2031.

En el marc d'aquesta consulta, l'Amep  i l'Alianza por el autoconsumo, una plataforma formada per una setantena d'entitats, han presentat un document d'al·legacions per activar les instal·lacions d'autoconsum. Podeu accedir al document d'al·legacions presentat

Com que hem arribat just en el termini, des de l'AMEP ens han demanat que compartim el següent document per donar suport a les demandes que ha presentat des de l'Amep i l'Alianza, signant aquest manifest.


Què més ha fet l'Amep en el marc de la campanya?

A més de la consulta pública de la CNMC, des de l'Amep també han presentat al·legacions al procés obert des del Ministeri per a la Transició Ecològica, sobre el límit d'inversió a la xarxa. El document el podeu trobar aquí.]Ministeri per a la Transició Ecològica, sobre el límit d'inversió a la xarxa



Un informe jurídic, la base de les al·legacions

"Proposta normativa per a establir la metodologia per al càlcul de la retribució de l'activitat de distribució d'energia elèctrica per les obligacions i funcions relatives a l'autoconsum" és l’informe, encarregat per l’Amep, que signa l’advocada especialista en distribució d’energia, Isabel Bassas. El document posa sobre la taula una vintena de propostes per canviar la regulació actual. Bassas va presentar l'informe a la 7ª Assemblea general ordinària de l'Amep.


#Desbloqueaelautoconsumo en el Dia del Sol

En el marc de la campanya "Desbloquea el autoconsumo", des de l'Amep hem participat en el vídeo del Dia del Sol, que enguany denuncia les traves sistemàtiques a l'autoconsum i demana un canvi normatiu que les elimini per fer efectiva una transició energètica democràtica, justa i social.