Es celebra la cloenda dels Cercles de comparació intermunicipal de medi ambient

Gestió de residus, neteja viària, enllumenat públic i verd urbà són els serveis que han presentat llurs resultats

El 15 de desembre s’ha celebrat la cloenda dels Cercles de comparació intermunicipal impulsats per la Gerència de serveis de medi ambient de la Diputació de Barcelona.

La jornada ha comptat amb la intervenció del diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, que ha destacat la “importància de disposar d’aquesta informació, per comparar-se i, sobretot, millorar els serveis que prestem als nostres veïns per tal de millorar la seva qualitat de vida”.

S’han presentant els resultats dels diversos cercles impulsats des de medi ambient:

 1. Recollida de residus i neteja viària (13a edició 46 ens locals participants)
 2. Eficiència energètica a l’Enllumenat públic (7 edició 33 ens locals participants)
 3. Gestió sostenible del Verd Urbà (4a edició 23 ens locals participants)

DOCUMENTACIÓ

FOTOS

Si no participeu als Cercles i teniu interés a participar-hi us podeu posar en contacte amb collge@diba.cat 

La jornada ha servit per compartir els resultats d’aquest treball i per reflexionar sobre d’on venim per saber cap a on anem. Tal i com exposava Junyent “és doncs en aquest context que cal seguir treballant des del món local per assolir els objectius que tenim fixats en els diversos àmbits, a través de processos de millora contínua, i aprenedre d’aquells que ja han avançat una mica més en el camí”.

A destacar que tots  tres serveis (residus i neteja, enllumenat i verd urbà) poden arribar, en conjunt, a suposar entre el 15 i el 20% del pressupost ordinari municipal – segons els indicadors dels propis Cercles -, per la qual cosa, disposar d’instruments per prestar aquests serveis ambientals bàsics als ciutadans de forma eficaç i eficient és un dels objectius de la feina i dels resultats que ara es presenten.

Els Cercles de comparació intermunicipal :

 • Són impulsats i coordinats pel Servei de Programació de l'Àrea d'Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies conjuntament amb les àrees competents en els diversos àmbits de treball municipal, els Cercles de comparació intermunicipal són un dels exemples més destacats de treball transversal entre la Diputació de Barcelona i els municipis.
   
 • La Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona col·labora amb els municipis perquè la normativa vigent es compleixi de la manera més ambiciosa i amb la perspectiva de la millora contínua en la protecció de l'entorn  i la qualitat de vida dels ciutadans.
   
 • Conjuminen el suport tècnic que ofereix la Diputació de Barcelona als ens locals amb l’enriquiment mutu que els municipis obtenen de l’intercanvi d’experiències,
   
 • Contribueixen a establir uns indicadors de referència i uns valors cada cop més significatius i representatius de la realitat dels serveis bàsics municipals.
   
 • És un treball que es desenvolupa amb periodicitat anual i una metodologia de grups de treball.
   
 • Suposa l’aprenentatge d’una metodologia específica de treball, una anàlisi estratègica del seu servei, la definició d’un procés de millora i el lliurament anual de l’Informe final de resultats que teniu a la vostres mans.
   
 • Per la seva banda, els tècnics locals avaluen molt positivament l’oportunitat de treball que els brinda el Cercle, especialment quant al procés d’intercanvi de metodologies i d’experiències que es deriva de la participació en el grup.

En definitiva, els Cercles esdevenen una eina de millora dels serveis municipals en termes d’eficiència, innovació i control de la despesa, cosa que resulta especialment interessant en moments com els actuals en què les circumstàncies obliguen a aplicar solucions imaginatives per aconseguir millorar, any rera any, la qualitat de l’actuació municipal.

Els resultats que ara us presentem és el fruit del treball intens i acurat dels tècnics que participen en el Cercle, a través d’una rigorosa tasca de recollida, anàlisi i avaluació de dades que posteriorment ha permès generar i comprar els indicadors.

1
Etiquetes:
Cercles