L'Ajuntament de VNG impulsa un nou projecte en la lluita contra la pobresa energètica i l'estalvi energètic i d'emissions
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú posa en marxa aquesta setmana el projecte "Sumem energies, VNG per l'estalvi energètic". Es tracta d'una acció d'implicació col·lectiva, que te com a objectius la lluita contra la pobresa energètica i l'estalvi energètic i d'emissions.
El projecte, impulsat per l'ALE (Agència Local de l'Energia) i coordinat per les Regidories de Medi Ambient i Serveis Socials, desenvolupa part dels acords presos pel Ple Municipal de Vilanova i la Geltrú, quan el mes de gener d'aquest any va aprovar una moció sobre"l'increment de la pobresa energètica i l'accés als consums energètics mínims vitals a la ciutadania".
La regidora de Serveis Socials i Medi Ambient, Blanca Albà, ha explicat que es tracta d'una iniciativa en la qual hi participen molts agents i sectors. "El que avui presentem és un projecte molt ambiciós en el que hi estan implicades, a més de les regidories de Medi Ambient i Serveis Socials, entitats, organismes i teixit empresarial".
La proposta vol, d'una banda, promoure l'estalvi energètic entre les famílies de Vilanova i la Geltrú que viuen situacions econòmiques greus, com a mesura per tractar de reduir l'import de la factura de la llum, de l'aigua o del gas. Per això es realitzaran tallers on es treballaran aspectes com l'estalvi dels recursos, les factures i els consums, i es donaran pautes pràctiques sobre com reduir la despesa. El procés també inclourà auditories energètiques, amb visites als domicilis i seguiment per part d'un/a agent energètic, qui proposarà solucions efectives per reduir els consums, mitjançant els hàbits quotidians o altres canvis.
Una de les novetats d'aquest projecte, respecte altres municipis que en puguin realitzar de similars, és la participació de forma desinteressada del professorat i alumnat de l'UPC, que seran els encarregats de realitzar les auditories. A ells cal sumar la col·laboració d'ECOL3 VNG, que seran retribuïts amb Turutes. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú participarà per primera vegada en un projecte on intervé la moneda social local.
Blanca Albà ja explicat que, en aquesta primera fase del projecte hi participaran un centenar de famílies derivades des de Serveis Socials de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per la seva especial situació de vulnerabilitat. "Durant el 2014 es faran les accions més urgents. En una segona fase, ja de cara al 2015, les accions s'estendran al conjunt de la ciutadania perquè també se'n puguin beneficiar". Des de l'Agència Local de l'Energia es calcula que la reducció del consum per llar pot ser del 15%, si s'apliquen mesures en el canvi d'hàbits, fins al 30% si també s'incorporen canvis i mesures correctores.
En l'actualitat, s'estima que a la ciutat hi ha unes mil persones que es troben en situació de pobresa energètica. Aquest fet reverteix en la demanda d'ajudes econòmiques als Serveis Socials municipals en concepte de pagament dels subministraments bàsics. L'any 2007 l'import per aquest concepte representava el 4,90% del total d'ajudes econòmiques. Un percentatge que l'any 2013 va augmentar fins al 16,78%. Això podria permetre redistribuir les ajudes que els serveis socials municipals destinen a famílies en situacions econòmiques molt precàries.
Un altre aspecte essencial del projectes és la formació del personal de l'administració, entitats i serveis d'atenció social directe, en matèria energètica, perquè posin en pràctica accions i hàbits que permetin l'estalvi dels recursos naturals, i alhora puguin detectar famílies candidates a rebre suport i assessorament en aquesta matèria. Es calcula que voltant de 45 professionals rebran aquest tipus de formació, entre els quals hi haurà els representants de les entitats que conformen la Mesa d'Entitats Socials.
El tercer dels punts rellevants del projecte, que també es presenta com a novetat, és la implicació del sector comercial. L'objectiu és aconseguir el major nombre l'adhesió d'empreses i comerços al projecte, perquè col·laborin mitjançant descomptes o bonificacions, així com d'altres accions que reforcin l'estalvi energètic i el benestar de les persones. Les empreses que se sumin a la iniciativa disposaran d'elements identificatius i accions que acreditin la seva participació al projecte. La previsió inicial és poder comptar amb una dotzena d'empreses.
Paral·lelament es posaran en marxa altres accions com son la realització i distribució de material informatiu per l'estalvi energètic, la instal·lació de comptadors energètics intel·ligents, la creació de punts d'informació i consultes sobre l'estalvi energètic, així com xerrades informatives o taules rodones, entre d'altres. Aquest divendres 11 d'abril es farà la primera de les accions del "Sumem energies, VNG per l'estalvi energètic". Es tracta d'una sessió formativa adreçada a professionals de serveis socials, que es realitzarà a les instal·lacions del Centre de Recursos i Informació Ambiental (CRIA)
Amb la posada en marxa del projecte l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú manté el compromís al que va arribar mitjançant el Pacte d'alcaldes i alcaldesses per l'energia de l'any 2009, per reduir un 20% les emissions de CO2 abans del 2020 i afavorir l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables. D'altra banda, l'acció també està contemplada al Pla d'Acció per a la Inclusió Social, l'objectiu del qual és la lluita contra les situacions d'exclusió social a la nostra ciutat, entre les quals hi ha les persones en atur que no cobren cap prestació i tenen greus dificultats per fer front a les despeses de la llar.