Més de 5.000 alumnes de VNG participaran en la recollida d'oli domèstic aquest curs
Després de la prova pilot del curs passat a l'escola Pompeu Fabra, 16 escoles de la ciutat repartiran clakis entre els seus alumnes
Amb aquesta iniciativa, seran moltes les famílies vilanovines que podran portar l'oli de cuina usat a reciclar de manera fàcil i neta. I és que aquest curs 2013-2014 es repartiran les ampolles especials clakis a gairebé totes les escoles de la ciutat.
L'èxit de la iniciativa que el curs passat es va dur a terme a l'escola Pompeu Fabra va dur els seus alumnes a lliurar una carta a la regidora d'educació, Ariadna Llorens, perquè la resta d'escoles de la ciutat s'hi sumessin. Llorens va agafar el compromís d'intentar que altres escoles de la ciutat es poguessin sumar a aquesta iniciativa sostenible, i és que el projecte Oliklak és una iniciativa de les regidories d'Educació i Medi Ambient que promou la conversió d'aquest oli usat en combustible biodièsel. D'aquesta manera s'evita la contaminació de milers de litres d'aigua quan aquest oli es llença per l'aigüera. A més, el fet que l'oli domèstic es converteixi en biodiesel també suposa una important disminució d'emissions de CO2 a l'atmosfera.
El projecte consisteix en recollir l'oli de cuina dels habitatges de les famílies de l'escola. Cada família disposa d'un 'claki', un recipient de plàstic amb capacitat per emmagatzemar 1,5 litres d'oli. Quan el recipient està ple d'oli vegetal domèstic els alumnes el porten a l'escola i el dipositen en un contenidor especial. En el projecte també hi participa el TEGAR, que és qui s'encarrega de la recollida i el transport de l'oli fins a una planta de tractament que el convertirà en biodiesel.
Així, aquest curs podran reciclar l'oli de cuina usat els alumnes de l'escola l'Aragai, de l'Arjau, del Canigó, del Cossetània, del Llebetx, del Margalló, de l'escola Pompeu Fabra, de l'escola Sant Jordi, de la Pasifae, del Volerany, de l'escola La Pau, del col·legi Divina Providència, de l'Escola Pia, de l'Escola El Cim, de l'escola Sant Bonaventura, i del col·legi Santa Teresa de Jesús.
El projecte es posarà en marxa progressivament a totes les escoles i estarà completament implementat abans de finalitzar l'any.
La intenció és endegar una segona fase, dirigida a la ciutadania, en la que es puguin portar els clakis plens d'oli usat a altres punts de recollida, instal·lacions municipals com centres cívics o mercats.