Conveni per crear un hort de teràpia social a Vilanova i la Geltrú

L'alcaldessa de VNG i presidenta de l'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer, Neus Lloveras, ha signat aquest matí un conveni amb l'Associació de Familiars i Afectats per Malalties Mentals del Garraf (AFAMMG) per cedir-los el jardí de la Masia Nova per fer-hi un hort social terapèutic com a prova pilot. 

L'AFAMMG ja cultiva una petita parcel·la dels anomenats horts urbans municipals, i a la vista dels beneficis que suposa per a les persones afectades per alguna malaltia mental, han sol·licitat disposar d'un espai més gran. És per això que ara hauran de fer una inversió per poder gaudir d'aigua i electricitat, per poder posar en marxa un hort al jardí de la Masia Nova, respectant en tot moment el valor patrimonial del conjunt. L'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer, per la seva banda, es farà càrrec d'adequar l'espai. 

L'hort, que tindrà finalitats educatives i terapèutiques, se cedeix en concepte de custòdia urbana, pel fet que és un espai privat actualment en desús que és objecte d'una demanda social. Així, està concebut com un espai de teràpia social, d'educació i de formació. 

Es tracta d'un conveni que satisfà totes la parts, com ha recordat la regidora de Cultura Marijó Riba, ja que suposa "el manteniment d'un espai, i la possibilitat d'ajudar persones que poden estar en risc d'exclusió social a fer activitats que evitin aquest risc". 

Aquest hort de teràpia social es cultivarà sota els criteris del programa municipal Xarxa d'Horts socials existent a VNG, d'agricultura ecològica i respecte pel medi ambient, i la seva producció anirà destinada a l'autoconsum. 

El conveni que s'ha signat aquest matí té una durada de dos anys prorrogables d'any en any. En l'acte de signatura, la presidenta de l'AFAMMG Núria Reig ha mostrat la seva satisfacció i ha explicat que es tracta d'un "pas més per un altre repte que ens hem proposat, que és un servei prelaboral". Per la seva banda, l'alcaldessa Neus Lloveras ha recordat que"l'administració local està al costat d'aquest projecte, se suposa una millora de les condicions de vida de les persones amb malaltia mental". 

L'AFAMMG ha presentat un projecte d'horticultura ecològica vinculat a la teràpia social, ja que s'ha demostrat que l'horticultura com a teràpia té nombrosos beneficis cognitius, psicològics, físics i socials. L'Associació ha establert els criteris d'accés, el perfil dels usuaris, les activitats detallades i el funcionament d'aquest hort. 

1 comentari

Tarruella Ayza, Xavier

Felicitats! una molt bona iniciativa!