Apunts

Oferta de formació ambiental per la primavera del 2025

La formació contínua és una eina clau pel correcte desenvolupament de les tasques professionals. Des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona s'ofereixen accions formatives organitzades en set temàtiques de l’àmbit ambiental per a capacitar al personal tècnic municipal en la millora contínua en els seus llocs de treball. A continuació podeu consultar en període de preinscripció. Podeu clicar a cada curs per saber-ne més i tramitar la preinscripció.

COMUNICAT OFICIAL: La Xarxa deixa la plataforma X/Twitter

COMUNICAT OFICIAL

Canvis en la presència de la Xarxa a X/Twitter

Des de l’any 2012, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha estat present a les xarxes socials per difondre continguts i activitats vinculades als seus objectius estratègics. En aquest temps, el perfil @xarxasost a X/Twitter ha jugat un paper clau en la difusió de les activitats de la Xarxa i dels ens locals que en formen part, amb més de 45.000 publicacions i gairebé 11.000 seguidors.

No obstant això, els canvis recents en el funcionament d’aquesta xarxa social, la reducció de l’abast orgànic de les publicacions i l’increment de desinformació ens han portat a replantejar la nostra estratègia de comunicació.

NOTÍCIA: Resultats de la 25a Assemblea general de la Xarxa

Més de 125 representants electes i tècnics dels ens locals membres de la Xarxa s'han reunit el 6 de març a Centelles a la 25a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

L'Assemblea ha posat el focus en la sequera i l’estalvi d’aigua en el món local. En aquest marc, s’ha presentat el nou model d’ordenança municipal d’estalvi i ús eficient de l’aigua, una eina que ofereix als ajuntaments un marc normatiu actualitzat per fer front a la situació de sequera estructural que viu el país. 

Podeu consultar la nota de premsa amb el relat complet a la web de la Xarxa.

Premis: MWCapital AWARDS, reconeixement a projectes tecnològics sostenibles

Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb GSMA Foundry i B Lab Spain, llança aquests premis internacionals per reconèixer i premiar els millors projectes innovadors en la transició digital responsable que contribueixen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i a la generació d’impacte positiu.

La participació és completament gratuïta, i es reconeixeran projectes que promoguin una transformació digital sostenible en diverses categories:

  • Empreses
  • PIMEs i Startups
  • Empreses sense Ànim de Lucre o Societats de Benefici i Interès Comú (SBIC)
  • Acadèmia i Centres de Recerca
  • Institucions Públiques

El termini de presentació de candidatures ja està obert a projectes de tot el món fins al 18 de març de 2025. 

Més informació a: https://mobileworldcapital.com/ca/mobile-world-capital-awards/

Convocatòria dels premis Capital Verda Europea (European Green Capital) i Fulla Verda (European Green Leaf) 2027

El procés de sol·licitud s'allargarà fins al 15 d'abril.

La Comissió Europea convida les ciutats europees compromeses amb la sostenibilitat  a sol·licitar l'edició 2027 dels Premis Capital Verda Europea i Fulla Verda.

En anteriors edicions ciutats membres de la Xarxa com Cornellà de Llobregat, Mollet del Vallès, Viladecans o Sant Boi de Llobregat han estat guanyadores o finalistes.

Calendari previst d'activitats de la Xarxa (2024)

Per tal de reservar-vos dates i conèixer el calendari amb prou antelació, us informem de la programació d'activitats - presencials i virtuals - de la Xarxa per l'any 2024, que suposa l'inici del mandat 20242-2027. 

En negreta podeu veure les darreres dades modificades a mesura que anem actualitzant el calendari.

ACTUALITZAT A 28/10/2024

Inscripcions obertes si no es diu al contrari a través del formulari.

* Algunes dates poden patir canvis, estigueu pendents de les convocatòries definitives.

Seguiu llegint (...)

Inscriviu les vostres activitats a la SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

La Setmana Europea de Desenvolupament Sostenible (ESDW) és una iniciativa per facilitar l'organització d'activitats que promoguin el desenvolupament sostenible i que aquests esforços siguin visibles en una plataforma comuna.

L'Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) s'articula qüestions clau que requereixen mesures urgents a tots els nivells i de tots els interessats. ESDW contribueix a aquesta agenda ambiciosa, universal i transformadora mitjançant la promoció de l'organització de les activitats de baix a dalt que tenen un vincle temàtic i donar suport als ODS. Com a tal, la ESDW té com a objectiu sensibilitzar l'Agenda 2030 a Europa i fa una crida a les parts interessades locals a participar activament amb el desenvolupament sostenible, en general, i els ODS, en particular.

La Setmana Europea de Desenvolupament Sostenible 2024 té lloc del 18 de setembre al 8 d'octubre. La inscripció a les activitats de l'ESDW 2024 està oberta a totes les formes d'agències governamentals, centres de recerca, institucions educatives, museus, fundacions, associacions, empreses, organitzacions no governamentals, ciutadania, etc.

Participa i registra la teva activitat relacionada amb el desenvolupament sostenible i forma part d'aquesta iniciativa a escala europea.

Convocatòria del Premi CONAMA 2024 a la sostenibilitat de municipis petits i mitjans

Benvolguts, benvolgudes membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Us fem arribar informació sobre la convocatòria del Premi CONAMA 2024 a la sostenibilitat de municipis petits i mitjans. Un guardó que es lliura en el marc del Congrés Nacional del Medi Ambient (CONAMA), amb l'objectiu de reconèixer el compromís d'administracions locals, entitats socials i ONG per la sostenibilitat de les àrees rurals.

 

Els grups de treball de la Xarxa fixen les seves prioritats

El 7 de març de 2024 vam celebrar la 24a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, a Vilanova i la Geltrú, en la qual es va aprovar el nou Pla Estratègic 2024-2027. En el Pla es marquen els objectius i els compromisos per aquest mandat que es basen a actuar amb "ambició climàtica" i “accelerar la implementació de les polítiques locals, amb centralitat i transversalitat i amb el protagonisme de la ciutadania davant la realitat de la crisi climàtica”.

En relació amb aquests objectius estratègics, s’ha aprovat la creació de grups i espais de treball centrats en els àmbits de la transició energètica; l’adaptació i la naturalització; la mobilitat, la qualitat acústica i de l’aire; l’educació ecosocial i l’economia circular i residus. Els grups i espais de treball són un dels elements essencials i nuclears del treball d'intercanvi i coordinació dels membres de la Xarxa. En les darreres setmanes ja s'han fet les reunions de la majoria de grups de treball que han permès generar nous espais de trobada i intercanvi i identificar reptes concrets per cada grup per poder elaborar el Pla de treball de cadascun d'ells. Us exposem un resum de cada reunió per ordre cronològic a la següent notícia a la web de la Xarxa.

Es publica el nou Pla Estratègic de la Xarxa 2023-2027

Fruit dels reptes de futur i les necessitats detectades, a la 24a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada el 7 de març de 2024 a Vilanova i la Geltrú es va aprovar el "Pla Estratègic 2023-2027. Ambició climàtica per a les polítiques locals".

Aquest pla ha de donar resposta a una visió basada en tres conceptes:

  1. Les polítiques locals han d’impulsar-se amb la màxima ambició climàtica.
  2. Les polítiques locals amb ambició climàtica han d’assumir un rol de centralitat i transversalitat dins els governs locals.
  3. La ciutadania ha de ser la protagonista. Les polítiques locals s’impulsen per a la ciutadania i és necessari comptar-hi en la presa de decisions per implantar-les.