Granollers prendrà el pols acústic del país

Edició presencial del Congrés Acusticat, amb fira expositiva i activitats d’escolta

Els dies 25-26 d’Abril, tornarem a viure una nova edició de l’ACUSTICAT, el Congrés bianual sobre el món de l’acústica catalana. Granollers, capital del Vallès Oriental, acull una edició que torna a la presencialitat i ho fa des del Teatre Auditori de Granollers, un equipament que allotjarà ponències de nivell i fomentarà la reflexió acústica en 4 sales i una fira expositiva amb solucions i eines acústiques de nivell.

L’ACUSTICAT està organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona amb el suport de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Associació de Consultors Acústics de Catalunya, el Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica de la UPC, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l’Ajuntament de Granollers i la col·laboració d’entitats del sector i universitats. Un Congrés que compta amb un ampli suport d’empreses del sector, patrocinadores de l’esdeveniment que presentaran els seus serveis, solucions i innovacions acústiques des de seu stand del vestíbul de la primera planta del Teatre i en diferents espais del congrés amb exemples, projeccions i informació detallada.<--break->


L’ACUSTICAT DINS LA SETMANA SENSE SOROLL 2022. “ABAIXEM EL VOLUM”

La contaminació acústica és un dels principals problemes de salut ambiental a Europa. És causada pel soroll procedent de diverses fonts i està àmpliament present, no només als entorns urbans més concorreguts, sinó cada cop més en entorns naturals.

Els efectes negatius sobre les persones exposades a la contaminació acústica inclouen les amenaces per al benestar de les poblacions humanes, la disminució de la capacitat d’aprenentatge a l’escola dels nostres fills i l'alt preu econòmic que la societat ha de pagar com a conseqüència d’aquesta exposició. També cal mencionar el deteriorament de la salut i la distribució de la fauna salvatge terrestre i marítima.

L’ACUSTICAT enceta la Setmana Sense Soroll d’enguany, i s’alinea amb els seus propòsits: Promou mesures i iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica, com ara la difusió, sensibilització i l’educació ambiental, amb l’objectiu de donar visibilitat a les eines de gestió i control, així com impulsar la col·laboració entre administracions amb diferents responsabilitats i/o competències en la matèria.


4 ESPAIS I MÉS DE 25 SESSIONS ACÚSTIQUES

La doble jornada, que ja compta amb més de 260 persones inscrites, continua mantenint la mateixa filosofia des que es va crear el 2016 a Sabadell; Ser un punt de trobada de referència, multitemàtic i multisectorial, que convida a la reflexió i a l’oferta de solucions per millorar la qualitat acústica i ambiental del nostre territori.

Amb ponents de renom i experts en l’àmbit de l’acústica, al Congrés s’hi abordaran REPTES (problemes o situacions en l’àmbit de la qualitat acústica on preval una interpretació tècnica d’un expert que ens acompanya) i DILEMES (casuístiques que requereixen d’una valoració ètica per part del tècnic/gestor implicat de la instal·lació, escenari, situació, etc. On la normativa no determina de forma objectiva com actuar) que seran exposats i debatuts en taules rodones així com també amb les SESSIONS I ACTIVITATS interactives complementàries en l’entorn sonor de Granollers.

Aquesta 4a edició compta amb l’expertesa acústica de professionals que abordaran l’acústica des de 6 àmbits diferents, en paral·lel, des de les diferents sales que adoptaran noms cèlebres de l’acústica. Així doncs, es podrà assistir a les ponències de la Sala Arau (Higini Arau), la Sala Sabine (John Wallace Sabine), la Sala Walton (Mary Elizabeth Walton) i la Sala Rayleigh. Les sessions s’englobaran en: Gestió i control / Edificació-confort acústic / Acústica del medi / Cultura i so / Educació/Sensibilització / Salut / Activitats complementaries / Ponències transversals / Espais dels patrocinadors

La temàtica per excel·lència d’aquest ACUSTICAT serà la de gestió i control ambiental, amb el nombre més alt de ponències: Des de les novetats en l’elaboració dels mapes estratègics de soroll i ús de mètodes de càlcul gestionat per la DACC (Gencat), la mesura de les emissions sonores dels vehicles en circulació escoltant, a la Sala Principal, l’experiència en primera persona de 4 països europeus (UK, França, Suïssa i Espanya) coordinada des de l’Ajuntament de Granollers i l’Ajuntament de Barcelona, les vibracions amb Vibcon, l’avaluació del nivell sonor (GrausTic), l’intrusisme professional de la mà del COETTC i l’impacte acústic de les infraestructures ferroviàries amb la col·laboració de Telecos.cat, una sessió participativa i de debat sobre solucions en el soroll de terrasses i activitats de la via pública, la gestió via plataforma Smart City amb la supervisió de l’Oficina d’Avaluació Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona i, el tema d’actualitat, l’avaluació del soroll a la ZBE per part de l’ATM.

En una significativa participació també hi trobarem l’àmbit de l’edificació i el confort acústic: el debat sobre l’aïllament com a única mesura amb el suport de l’ICR, els assajos acústics, el control de la reverberació i l’aïllament de façana, liderats per professionals de l’ACCA, l’aïllament en edificis d’habitatges amb l’Ajuntament de Barcelona o la classificació acústica d’edificis gestionat per ETSAB-UPC i l’aïlament de façanes (SIS).

L’acústica a la Cultura i el So també tindran un pes específic: el rol de la recerca en problemes acústics amb la Salle-URL, les solucions acústiques immersives audiovisuals proveïts per la UPC i el LEAM, l’electrificació del transport i el paisatge sonor urbà gestionat per GrausTIC i el Neuromàrqueting acústic des d’una triple vessant de professionals que estudien el “Branded content sonor” coordinats per l’Ajuntament de Sabadell. Amb la col·laboració també de L’ATM i l’Associació catalana contra la contaminació acústica.

En aquesta edició pren un relleu especial l’Acústica del Medi, a la que se li assignen tres ponències: l’ecologia acústica amb el Grup d’Exploracions de l’Entorn Sonor (GEES), l’afectació del sistema marí amb AVALUA, i la bioacústica per a l’estudi de la fauna amb gestió de Diputació de Barcelona. No ens oblidarem de l’espai assignat per a l’Educació i Sensibilització, amb un abordatge des de l’educació en acústica ambiental des de la perspectiva dels coorganitzadors i la participació ciutadana en la democratització de l’acústica amb alguns exemples endegats des de la Salle-URL. Sense deixar de banda la Salut, amb una ponència sobre la pèrdua d’audició, impartida pel mestre acústic Josep Ma. Querol.

Amb caràcter transversal, a l’Auditori Principal del Teatre anomenat a l’ACUSTICAT Sala Higini Arau, hi tindran lloc 3 ponències magistrals:

PONÈNCIA INAUGURAL. Dra. Eulàlia Peris, de l’Agència Europea del Medi Ambient, ens parlarà de “Les polítiques de gestió de la contaminació acústica a nivell europeu” (Directiva europea, l’evolució del soroll a Europa, i la importància de les zones tranquil·les per a la població.

PLENARI MAGISTRAL. Experts de l’Agència de salut Pública de Barcelona i ISGblobal ens endinsaran als problemes de salut derivats del soroll per a prendre consciència del seu abast i afectació.

CLOENDA ACUSTICAT. Serà a càrrec de Michel André, director del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB-UPC) amb la ponència: “Seguimiento acústico de biodiversidad: hacia una cohabitación necesaria con una explotación responsable de los ecosistemas naturales”


ACTIVITATS ACÚSTIQUES: SOUNDWALK I CINEFÒRUM DE NATURA

Perquè l’ACUSTICAT sempre ha estat un Congrés que vetlla per la participació de la ciutadania de manera molt interactiva, també s’organitzaran tres activitats de participació ciutadana.

Cinefòrum amb el Documental: “El silencio que queda”. (Organitza: Associació Cultural de Granollers) Dilluns, 25 d’Abril, al Cinema Edison a les 19h vespre. Amb col.loqui posterior amb especialistes: Museu de Ciències Naturals de Granollers, Escola de Natura el Corredor, Terapeuta Gestalt fotògraf de natura.

Passejada d’Escolta per Granollers (Mètode Daumal-Westerkamp) amb la guia de Francesc Daumal (ETSAB-UPC) i Pedro Montesinos (GEES) Grups de 3 persones amb els rols: Cec, pigall i notari. Prèvia inscripció info@congresacusti.catDimarts, 26 d’Abril a les 16:30h centre de Granollers.

Concurs Quizz . Gamificació per identificar sons de fauna (ap mòbil Quizzizz), a la Sala Arau just després del Dinar Networking del dilluns, 25 d’Abril.

A més, durant l’ACUSTICAT, es farà per al llançament del projecte “SONS DE GRANOLLERS” que pretén mapificar entorns sonors positius i zones tranquil.les de la ciutat i el rodal a través de la participació de la ciutadania enregistrant petits vídeos que es penjaran a una plataforma online.


II PREMI ACUSTICAT, a la trajectòria professional en el camp de l’Acústica

Durant el Congrés es lliurarà el 2n premi ACUSTICAT a la trajectòria d’un/a professional en l’àmbit de l’acústica. De les 6 candidatures presentades, el dilluns 25 d’Abril, en rigorós directe, en coneixerem el o la guanyador/a en un acte honorífic a la Sala Arau. La primera edició del premi va recaure a mans del Doctor Cum Laude en Ciències Físiques i autor de la Teoria de la Reverberació, Higini Arau, autor del disseny acústic de més de 200 sales i teatres d’arreu d’Europa i que enguany duu el nom de la sala principal del Congrés.

Aquests són els candidats a la II edició del premi ACUSTICAT:

e62fc08cb9ff3d3d16bd8c04516a11c5-400x201


Un Networking amb valor social

Durant la jornada i mitja del Congrés ACUSTICAT, els inscrits podran gaudir i compartir coffee breaks així com també un dinar a peu dret servit per l’equip del restaurant cafeteria resident al Teatre Auditori “El Gato Verde”, un projecte de restauració inclusiu que promou la inserció laboral de persones amb risc d’exclusió social i altres capacitats.

La inscripció a l’ACUSTICAT sempre és gratuïta i oberta a tots els públics, professionals i no professionals, i es pot fer mitjançant el formulari d’inscripció al web on, a més, hi trobareu informació de cada una de les sessions amb les seves fitxes informatives.


PODEU CONSULTAR TOT EL PROGRAMA AMB FITXES INFORMATIVES A: https://www.congresacusti.cat/programa-acusticat-2022