Es presenten a Vilanova i la Geltrú les conclusions del projecte ACCESS sobre la gestió del futur de l'Àrtic

Els científics europeus que durant quatre anys han treballat conjuntament en el marc del projecte ACCESS (Artic Climate Change, Economy and Society) s'han reunit aquesta setmana a Vilanova i la Geltrú. Neàpolis ha acollit la darrera Assemblea General d'ACCESS i aquest dijous al migdia ha presentat públicament les primeres conclusions i recomanacions. El coordinador del projecte, Jean-Claude GAscard, ha posat de manifest que actualment a l'Àrtic “hi ha un 75% menys de volum de gel que fa 20 anys i el 25% de gel restant desapareixerà en els propers 20 anys durant el període estival”. Aquest fet, segons els científics reunits a Vilanova i la Geltrú suposarà que hi hagi noves possibilitats econòmiques, l'obertura de noves rutes de navegació, d'extracció de recursos naturals, de pesca, energètics etc. 

Els 110 investigadors de 27 institucions públiques d'Europa i Rússia han abordat durant aquests quatre anys les conseqüències del canvi climàtic i de l'augment d'activitat a l'Àrtic a nivell social, econòmic, polític i en l'ecosistema. Les seves conclusions i recomanacions es lliuraran a la Comissió Europea que les haurà d'aprovar i fer públiques en el termini màxim de dos mesos. Segons Jean-Claude Gascard "el desgel a l'Àrtic és continu i està provocat pel fet que els hivern són menys freds i l'estiu s'allarga a conseqüència del canvi climàtic". Aquest fet comportarà en el futur canvis climàtics a nivell mundial i un augment del nivell del mar. Els científics també preveuen un retrocés dels casquets polars i que s'allargui la temporada de navegació, "això provocarà una major contaminació acústica i atmosfèrica". D'altra banda el fet de poder accedir a la major reserva energètica del planeta suposarà “una gran inversió en infraestructures” que segons Jean-Claude Gascard "hauran de proporcionar els serveis necessaris per a les activitats humanes que es desenvolupin a la zona i per atendre emergències". Tanmateix, ha afirmat el coordinador d'ACCESS "cal exigir que hi hagi observatoris científics per controlar tota aquesta activitat". 

Jean-Claude Gascard ha insistit a assegurar que el canvi arribarà i que "10 bilions de persones haurem d'adaptar-nos a un nou planeta i caldrà que estem preparats".L'objectiu del projecte ACCESS, ha estat poder analitzar els fets objectivament per tal de poder dictaminar un seguit de recomanacions que permetin als representants polítics que conformen el Consell de l'Àrtic, prendre les decisions sobre la governança d'aquesta zona del planeta amb ple coneixement de la situació i de les conseqüències que poden succeir garantint una millor adaptació als canvis previstos. 

Vilanova i la Geltrú ha acollit aquesta darrera assemblea general, després que l'any 2013 ja reunís la segona trobada del projecte ACCESS. El Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la UPC, amb seu a la capital del Garraf, és l'únic equip científic del sud d'Europa que participa en aquest projecte. Un dels resultats més significatius de l'aportació que ha fet el LAB ha estat comprovar com la presència de gel, que crea una capa d'aigua de salinitat i densitat diferents, canvia les propietats de propagació de soroll. Aquest fet, segons ha explicat el director del LAB, Michel André "requereix revisar les mesures de mitigació envers l'emissió de fonts sonores artificials ja que podrien causar efectes en animals a una distància més gran que en d'altres mars del planeta". Michel André també ha assenyalat que "el desgel és un fet i cal gestionar-lo, com també cal gestionar les activitats humanes i la contaminació atmosfèrica i acústica que se'n derivi per a que l'impacte sigui menor". 

Durant la presentació pública de les primeres conclusions del projecte ACCESS també hi ha intervingut la primera tinenta d'alcaldia i regidora de Societat de la Informació de l'Ajuntament de VNG, Ariadna Llorens qui ha destacat "la importància que a la ciutat hi hagi el LAB de la UPC que ha fet possible que Neàpolis acollís el projecte ACCESS sobre la gestió del futur de l'ocèa Àrtic". Per a Ariadna Llorens, "el mar és una àrea estratègica i Vilanova i la Geltrú treballa en tots els àmbits vinculats al mar, des de la gastronomia, a la pesca, la recerca o el turisme". 

1
Categories:
Notícies