Curs presencial - Espai Claustre: 'Els límits de la ciència i el progres científic: cap a on ens dirigim’

dimarts
15
10:00h
Novembre 2022
Data de finalització: dimarts, 15/11/2022 - 14:00

Aquest curs té com a objectiu principal mostrar, des del punt de vista de la història de la ciència i del progrés, i en connexió amb l’evolució de les idees, els límits ètics que ha de tenir el progrés científic i com això afecta també les visions i les polítiques culturals.

El curs s’emmarca dins l’Espai Claustre, un format adreçat especialment a la reflexió pausada i a la creació i reformulació d’idees en el camp de les polítiques culturals, sempre en grups reduïts per facilitar la comunicació i la interacció amb el docent.

Ciència i ètica, cultura i progrés. Quins en són els límits?

El curs partirà de la pregunta de què és la ciència per avançar cap a les característiques de la ciència occidental moderna en relació amb altres formes de coneixement. D’aquesta manera s’analitzarà el vincle de la ciència amb la tecnologia, tot analitzant si aquesta última és neutral o no. Igualment, s’abordaran els canvis de paradigma en la ciència a partir del segle XX, més enllà del mecanicisme i el reduccionisme, alhora que s’incidirà en el context sociohistòric de la ciència i la tecnologia contemporànies.

En uns temps en què el debat sobre el transhumanisme està més viu que mai, i en un entorn en què la ciència implica nous reptes i nous dilemes ètics, aquest curs és del tot oportú per analitzar com la cultura i les polítiques culturals han de respondre en aquests interrogants fonamentals, sempre dins d’un context ètic.

Sobre el programa, trobareu més informació en aquest enllaç.


 

Una docent de primera línia a cavall de la història de la ciència i del pensament

En el curs, organitzat pel Centre d'Estudis i Recursos Culturals, tenim l'oportunitat única de comptar amb Jordi Pigem, una personalitat vinculada al món del pensament que en els últims anys ha reflexionat de manera crítica sobre les implicacions de la ciència i de la tecnologia en el món contemporani.

Jordi Pigem és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona. Va ser professor de Filosofia de la Ciència i Història de la Ciència al Masters in Holistic Science del Schumacher College (Dartington, Anglaterra) entre el 1998 i el 2003. És autor, entre d'altres, de les següents obres: El pensament de Raimon Panikkar: Una filosofia de la interdependència (Institut d’Estudis Catalans, 2007); Intel·ligència vital: Una visió postmaterialista de la vida i la consciència (Kairós, 2016); Àngels i robots: La interioritat humana en la societat hipertecnològica (Viena, 2017) i Pandèmia i postveritat: La vida, la consciència i la Quarta Revolució Industrial (Fragmenta, 2021).

Imparteix classes en cursos de diverses universitats, com ara el Màster en Agricultura Ecològica de la Universitat de Barcelona. Ha obtingut el Premi de Filosofia del Institut d'Estudis Catalans (1999), el Premi d’Assaig de Resurgence i la Scientific and Medical Network (2006) i el Premi Joan Maragall (2016).

En aquest vídeo de Sostenible.cat, Jordi Pigem ens parla de biosfera, ecosistemes i ecosofia. I en aquest altre vídeo també podeu veure aquest vídeo en que s’aborda la relació entre ciència, natura i espiritualitat.


Trobareu el formulari d'inscripció en el següent enllaç:  PREINSCRIPCIONS

Aquesta sessió, pel seu caràcter especialitzat i en modalitat presencial, tindrà un nombre màxim de 20 assistents i les places seran limitades.

La inscripció es farà, com ja és habitual, a través de l’aplicatiu Gestforma de la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona.

Centre d’Estudis i Recursos Culturals. Àrea de Cultura. Diputació de Barcelona