Jornada de presentació de la "Guia per a la gestió del Risc de l’Arbrat"

dimarts
19
10:00h
Gener 2021
Data de finalització: dimarts, 19/01/2021 - 13:00
baixa-125x177.jpg

L’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Gerència de Serveis del Medi Ambient de la Diputació de Barcelona ha elaborat una Guia per ajudar als municipis a valorar el risc de l’arbrat. La Guia per a la gestió del risc de l'arbrat és un document tècnic molt interessant però també complex que necessita d’una informació més detallada per a facilitar-ne el seu ús, i fer una jornada de divulgació es fa imprescindible. 

Per aquest motiu, l'Oficina tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, amb el suport de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat organitzen aquesta sessió de presentació.

PROGRAMA

10:00 h. PresentacióEulàlia Codinach, Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, Diputació de Barcelona

10:15 h. La Guia per a la gestió del risc de l'arbrat. Gerard Passola, Doctor Árbol, Investigación y Gestión

10:50 h. Descans

11:00 h. Exemple d’aplicació. Gerard Passola, Doctor Árbol, Investigación y Gestión

12:30 h. Torn de preguntes

INSCRIPCIONS a través del formulari a l'enllaç  

 

Aquest document, que ha estat redactat per en Gerard Passola, expert en arboricultura, pretén orientar als gestors en l’elaboració d’un Pla de Gestió del Risc i, a través de l’inventari, decidir quins son els arbres a avaluar, quin és el tipus de gestió que requeriran i, sobretot, determinar els casos que s’hauran de derivar a estudis avançats per especialistes i amb l’instrumental adequat. No descriu amb profunditat el procediment científic de diagnosi sinó com es pot fer una avaluació global de la massa arbòria per detectar-ne el exemplars que presenten un risc real.

Determinar el risc d’un arbre és difícil i les decisions no es poden basar en aspectes subjectius, doncs podríem eliminar dràsticament l’arbrat perdent els beneficis que ens aporten. Cal conèixer els elements prioritaris que permeten avaluar el risc i determinar els arbres que hauran de ser valorats per professionals. Aquest coneixement ens permetrà també elaborar un Pla que concreti els programes de plantació i/o poda i estableixi les actuacions per a la prevenció i la correcció dels defectes.

La Guia està estructurada en dos parts. En la primera s’exposen conceptes sobre els arbres i els principals factors associats al risc, les dades de l’inventari que cal tenir en compte, la metodologia d’avaluació del risc i la realització de l’informe final; en la segona s’exposen exemples de fitxes de valoració i de classificació del risc. Aquestes fitxes, que pretenen ser un model de recollida de dades de l’arbre relacionades amb el risc, estan basades en el Mètode TRAQ (Tree Risk Assessment Qualification) de la ISA (International Society of Arboriculture) que ha elaborat unes taules de determinació del risc i una avaluació bàsica. I en el mètode QTRA (Quantified Tree Risk Assessment)