Cicle de tallers d'Economia circular i verda al món local: Inscripcions obertes
L’economia circular és un model econòmic orientat a l’assoliment de sistemes de producció i consum regeneratius que busquen aconseguir productes i recursos dins d’un cicle continu, conservant el capital natural, optimitzant el recursos renovables i minimitzant els no renovables i els riscos del sistema. L’economia verda va més enllà i incorpora aspectes com la dimensió social i la resiliència dels ecosistemes.
Les ciutats juguen un paper important en l’economia circular i és una oportunitat per a la seva promoció econòmica, per al foment de l’ocupació i per al finançament de nous models de negoci. La simbiosi industrial és, en aquest sentit, una eina d’aplicació pràctica dels conceptes d’economia circular en el teixit productiu.
Els municipis poden actuar amb diferents rols. D’una banda com a impulsors, aplicant l’economia circular no només en compra verda, sinó també en la forma de coordinar i gestionar processos i recursos que tinguin internament. Per altra banda com a facilitadors, promovent la sensibilització i/o oferint eines a les empreses per orientar-se cap a l’economia circular. I també, realitzant accions de sensibilització per als mateixos ciutadans perquè coneguin quin rol es pot tenir com a consumidor/usuari per a promoure el canvi cap a l’economia circular.
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat – a través del Grup de treball d’Economia circular i verda - i la Diputació de Barcelona volen posar en els seus objectius estratègics la promoció de l’economia circular i verda i l’acompanyament al món local en el procés de coneixement, formació i identificació d’oportunitats al voltant d’aquestes temàtiques; i comptem amb la Fundació Fòrum Ambiental en aquest procés d’acompanyament.
L’objectiu general de la proposta passa per dotar de coneixement i eines als polítics i tècnics municipals per tal de passar del concepte teòric d’economia circular i verda a projectes pràctics.
Cicle de tallers: Economia circular i verda al món local
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona us proposen participar en el cicle de tallers per a la promoció de l’economia circular i verda per a tècnics municipals. L’objectiu del cicle és acompanyar el món local en el procés de coneixement i identificació d’oportunitats al voltant d’aquesta temàtica. L’objectiu del cicle és acompanyar el món local en el procés de coneixement i identificació d’oportunitats al voltant d’aquesta temàtica.
Objectius específics
- Divulgar i formar els òrgans decisors i tècnics municipals en el concepte d’economia circular i verda.
- Exemplificar els potencials beneficis de l’economia circular i verda mitjançant casos pràctics nacionals i internacionals.
- Proporcionar eines de diagnòstic d’oportunitats, pla d’aplicació i avaluació dels projectes d’economia circular i verda.
- Generar coneixement compartit mitjançant la participació activa i presentació de projectes d’economia circular i verda en curs dels membres de la Xarxa.
- Les sessions tindran un format dinàmic i una orientació clarament pràctica, de manera que els tècnics municipals podran compartir experiències i posar a la pràctica els conceptes.
Quan?
El cicle de tallers es composa de 5 sessions. Les tres primeres sessions es celebraran a Barcelona, a les dependències de la Diputació de Barcelona, mentre que les dues darreres sessions consistiran en visites tècniques a dos municipis de referència.
Taller 1. Dimarts 25 d’abril (9.30-13.30h) al Pati Manning de Barcelona.
Com passar del coneixement a l’acció: el concepte d’economia circular i verda, el rol dels ajuntaments i els potencials beneficis derivats de la seva aplicació
Taller 2. Dimarts 20 de juny (9.30-13.30h) al Pati Manning de Barcelona.
Eines i mètodes per implementar l’economia circular i verda (I): assentar les bases i identificar oportunitats.
Taller 3. Dimarts 19 de setembre (9.30-13.30h) al Pati Manning de Barcelona.
Eines i mètodes per implementar l’economia circular i verda (II): analitzar les oportunitats i prioritzar.
Els tallers 4 i 5 (visites tècniques) es celebraran en el darrer trimestre de 2017 (data i lloc pendent de definir).
Per a qui?
Referents de Promoció Econòmica i Medi Ambient, conjuntament, d'ens locals membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i de la província de Barcelona.
El cicle de tallers està dirigit a responsables tècnics o altres responsabilitats relacionats amb la promoció econòmica i el desenvolupament local, i medi ambient. Es requereix d’entrada que els tècnics s’inscriguin per parelles, amb una persona de l’àmbit de la promoció econòmica i una del de medi ambient, per a cada municipi. Aquesta combinació es tindrà en compte a l’hora de prioritzar les inscripcions.
La inscripció és pel cicle complet
Què aconseguiré?
Els tallers són una oportunitat única per tal de comprendre i potenciar el rol dels ens locals en la promoció de l’economia circular i verda. Com a resultat dels tallers, els tècnics municipals tindran una visió global del concepte i disposaran de les eines per tal d’aplicar-lo. Alhora, coneixeran de primera mà les experiències d’altres municipis i podran compartir inquietuds i solucions.
La contribució dels assistents als tallers alimentarà la preparació d’una propera Guia per a l’economia circular i verda, que s’elaborarà en el marc del projecte per donar resposta a les necessitats i casuística de l’àmbit local.
Com inscriure’s?
El cicle de tallers comptarà amb 40 places per a 20 ens locals. El cicle es planteja com un espai de trobada entre els referents de Promoció Econòmica i de Medi ambient dels ens locals, motiu pel qual es prioritzaran als ens locals que inscriguin un referent de cada àmbit en el cicle de tallers.
Preguem ens confirmeu la vostra assistència a través del Formulari d’inscripcions, per correu electrònic a xarxasost@diba.cat o trucant al telf. 93 402 22 22 ext.37212.