Plaques solars tèrmiques
Publicat per Roger Reixach Sánchez el 07/07/2022 - 13:47
Bon dia,
Us esteu trobant amb particulars o organitzacions que es volen desfer de plaques solars tèrmiques?
Coneixeu a alguna empresa/associació/ONG que es dediqui a dona-lis una 2a ooportunitat?
Moltes gràcies per anticipat,
Roger
Darrera resposta: Santi Macià Valldeperas 18/07/2022 - 09:51
Grups de treball:
2. Transició energètica
6 comentaris
Bon dia
Simplement afegir un comentari respecte al manteniment de les instal·lacions solars tèrmiques, ja que, com ja heu dit una mala elecció dels components de la instal·lació, un mal dimensionat dels mateixos i una mal manteniment ha provocat la situació actual en que la majora d'instal·lacions no funcionen.
En primer lloc comentar que existeixen MILERS d'instal·lacions industrials que treballen amb circuits de vapor sense cap problema i el manteniment i operació és completament NORMAL i habitual. Això ho comento ja que si s'ha fet be una instal·lació solar tèrmica NO passa res perquè es quedi sense electricitat o no tingui demanda de calor. En un circuit presuritzat no calen sistemes del tipus disipadors de calor o tapar panells solars per reduïr la temepratura.
Afegeixo en el llistat algunes empreses especialitzades en aquest tipus d'instal·lacions:
Solarcam
Soliclima
Girasol
Com ja s'ha comentat, el rendiment energètic d'aquest tipus d'instal·lacions és òptim, i un bon dimensionat de les instal·lacions et permet arribar fàcilment a cobertures superios al 80% de demanda de l'ACS, i en el cas de sistemes de calefacció a baixa temepratura T<40ºC la cobertura solar per a calefacció també és molt elevada.
Disculpeu la insistència, però la meva "passió" per aquest tipus d'energia renovable, fa que l'hagi de defensar. malgrat que econòmicament és molt menys rendible!!
Salut
Marc
Bon dia,
Primer de tot, disculpeu la gosadia de ficar cullerada en un àmbit en el qual no en soc expert, ni molt menys.
He seguit amb interès aquest fil, i arran de la intervenció del Marc, he pensat que també hi volia participar.
Parlaré només des de la meva expariència a casa: des de 2011 tenim una placa solar tèrmica per escalfar l'ACS de casa; el seu rendiment avui, onze anys després, segueix essent òptim, no n'hem fet cap manteniment, ni un.
Entre els mesos d'abril i octubre, aquesta placa ens aporta aigua a 40-60 graus (segons el grau d'insolació), que guardem en un acumulador de 100 litres, la qual cosa ens permet tenir la caldera de gasoil apagada. A casa som 4 persones i ens podem dutxar tots cada dia amb aigua escalfada pel sol, i de sobres!
I la resta de l'any també escalfa l'aigua, encara que no arriba a la temperatura suficient, però igualment ens permet estalviar gasoil, ja que posa a la nostra disposició aigua a 20-30 graus graus, depenent de la insolació.
Per tant, m'afegeixo a la passió teva, Marc, malgrat que segurament aquest tipus d'instal·lació presenti, ben segur, i més potser en l'ambit industrial, algunes complicacions tècniques i de manteniment que caldria millorar... perquè és clar que el seu paper és molt important en les estratègies de reducció del consum de combustibles fòssils, i de les emissions de CO2, i de mitigació del canvi climàtic, etc...
Salutacions,
Santi
Grandíssim Marc,
Milers de gràcies per la teva aportació i totalment d'acord amb tu, em sumo al grup d'impuls de solar tèrmica!
El darrer any vam fer una formació de viabilitat d'instal·lacions, amb Silvia Llimós a la coordinació. La part de solar tèrmica la vam fer amb Juan Carlos Martínez de la Asociación Solar de la Industria Térmica, i també em vaig quedar amb aquest sentiment de potencial i defensa, que malauradament es va destrossar amb el boom per regulació i moltes persones s'han creuat amb la ST.
Aquella experiència ens hauria de situar, a dia d'avui, que no passi el mateix (o similar) amb la FV.
Seguim en contacte,
Roger
Bon dia Roger,
el desmentallament de les plaques tèrmiques és un clàssic, almenys per ACS en habitatges. Hi ha un altíssim % d'instal·lacions aturades, el propietaris es cansen de pagar per manteniments correctius i els mateixos instal·ladors no en volen saber res. Mal disseny en les normatives del moment, males instal·lacions i un estalvi que sovint no cobreix els costos de manteniment. Dit això, em sap greu però no conec cap entitat que s'encarregu de la seva retirada.
Salut!
També volia deixar un altre contacte que va recomanar SEBA:
Contacte d'un col·laborador especialitzat en el manteniment preventiu i correctiu d'instal·lacions tèrmiques per si us hi voleu posar en contacte, MTSolar.
https://www.mtsolar.es/
mtsolar@mtsolar.es
Moltes gràcies per la resposta Albert,
Preguntant a instal·ladores de FV només m'han donat resposta 2: Azimut360 i SEBA.
Les reflexions erens les següents:
Es recomana posar en marxa les plaques tèrmiques per dos motius:
Tenen un rendiment molt superior a les FV i per tant generaran molta més energia (en aquest cas calorífica), i un estalvi potencial molt major.
En molts casos no es pot treure una placa tèrmica així com així ja que estan instal·lades per obligació. Si vols retirar una placa tèrmica hauries de posar 2 o 3 plaques FV en el seu lloc (perquè generin la mateixa energia renovable), i això no sempre és possible per falta d'espai.
Si el dimensionat de les tèrmiques es ajustat al consum, cal mantenir les plaques solars tèrmiques. Sobretot per processos industrials, centres esportius, piscines, grans consums
A l'estiu s’hauria d’utilitzar tota l'energia produïda.
En cas que s’hagin d’utilitzar molt sovint (dissipadors, tapar camp solar, consums estacionaris, etc) les instal·lacions pateixen molt i els manteniments són molt costosos.
Tot i així, la fotovoltaica sobredimensionada amb autoconsums per sota del 80% també podríem considerar que està mal dimensionada i el rendiment econòmic tendeix a baixar.
Per això en els casos comunitaris s'ha de fer amb comptador de generació neta i buscar consums socials, municipals, empreses, etc. Amb l’objectiu d’intentar fer el 100%, però per això ha d'haver-hi una xarxa de gestió d'aquests excedents (exemple de Watteco).
Els contactes aportats són:
Manteniment i recuperació de plaques solars tèrmiques
Una bona empresa que els conec de fa molt de temps i son molt bons en manteniments de solar tèrmica son MANCLIMA de Castelldefels.
Juan Carlos (gerent) 619749981.
Desmantellament, reciclatge i reutilització
Solidança, que es dediquen al reciclatge i reutilització de certs aparells electrònics (no és segur que es centrin en plaques solars tèrmiques).
Seguim en contacte i cuidem-nos,
Roger