VÍDEO: 1r Congrés de la Qualitat de l’Aire
Font: Diputació de Barcelona
«La Diputació de Barcelona està compromesa amb l’acció d’emergència climàtica, un repte global que implica tothom, a escala personal, però que també exigeix l’acció de tots els nivells de govern» ha dit el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, en la inauguració del primer Congrés de la Qualitat de l’aire aquest matí al recinte de Fira Sabadell. El diputat ha remarcat que «un dels elements que incideixen especialment en la salut de les persones és la qualitat de l’aire que respirem. Es per això que ens cal consens, decisió i rapidesa per revertir la mala qualitat de l’aire a la regió metropolitana», per afegir que «aquesta és una acció que s’ha de vincular amb la conscienciació i l’educació climàtica en compliment dels ODS».
El Congrés de la Qualitat de l’aire, coorganitzat per la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Sabadell, planteja les eines de gestió i normatives d’implantació per a una millora de la qualitat de l’aire de la societat, amb la participació de 95 ponents de relleu científic nacional i internacional que exposaran la darrera hora de l’estat de la qüestió ambiental. En l’acte inaugural del Congrés hi han participat, a més del diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Antonio Poveda, la directora general de Qualitat Ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mercè Rius, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.
El programa del congrés inclou 22 sessions de treball repartides en set àmbits d’aplicació directa, com son salut, emissions, urbanisme, mobilitat, fiscalitat, educació i sensibilització i avaluació i modelització. El Congrés busca projectar els agents sectorials i donar suport a les sinergies i aliances necessàries per enfortir i visibilitzar la gestió de la qualitat de l’aire i involucrar els diferents agents per afavorir l’adopció de polítiques integrals en favor de la qualitat de l’aire.
En la seva intervenció, Xesco Gomar ha ressaltat el fet que «els governs locals som una força vital en aquesta acció política. Ho som perquè l’escenari principal de la mala qualitat de l’aire són les ciutats, on viu la majoria de la població mundial. Però ho som també, perquè fa temps que participem activament en iniciatives mundials liderades per alcaldes i alcaldesses i per governs regionals amb accions com la Nova Agenda Urbana, l’organització de Ciutats i Governs Locals Units o el comitè polític del Pacte dels alcaldes pel Clima i l’Energia, on la Diputació de Barcelona hi té veu i vot des que es va constituir ara fa dos anys a Brussel·les».
El diputat de Medi Ambient també ha recordat que el passat 27 de setembre la Diputació de Barcelona va fer una declaració institucional de suport a l’emergència climàtica amb la voluntat de reforçar els programes i les accions de mitigació al canvi climàtic, a l’impuls a l’energia 100% renovable, l’eficiència energètica, l’autoconsum elèctric, la mobilitat ostensible i la política de residu zero.
En referència a la millora de la qualitat de l’aire, Gomar ha ressaltat el treball que es realitza des de la Diputació en la redacció de plans municipals de 49 municipis, incloses totes les ciutats de més de 100.000 habitants, i dos de supramunicipals, el del Baix Llobregat i el Vallès Oriental, i altres dos que estan en curs. Així mateix, des de la Diputació de Barcelona es dona suport als ajuntaments per a l’anàlisi de la qualitat de l’aire i l’elaboració d’estudis mitjançant unitats mòbil i altres analitzadors automàtics de partícules en suspensió, ozó i altres elements de contaminació.