El projecte Claki recupera 3.720 litres d'oli usat

Un total de 2.375 famílies de 9 escoles de Vilanova i la Geltrú han participat aquest any delprojecte Clakis, de recollida d'oli usat. Una iniciativa, encetada l'any passat per l'escola Pompeu Fabra, gràcies a la qual es recupera un producte molt contaminant per l'aigua i es transforma en combustible per a vehicles. 

En el marc del projecte Agenda 21 escolar, el projecte Clakis s'ha ampliat aquest any d'altres escoles del municipi. La gran implicació de les famílies han permès que, al llarg del curs, s'hagin pogut recuperar 3.720 litres d'oli usat. 

Amb els litres d'oli recollits s'han deixat de contaminar 3.720.000 litres d'aigua, el que equival a una piscina i mitja de mida olímpica. Cal saber que 1 litre d'oli usat contamina 1.000 litres d'aigua. A més, s'ha aconseguit evitar llençar a l'atmosfera 4.873 quilos de CO2, ja que un litre de combustible biodièsel allibera a l'atmosfera la meitat de CO2 que un litre de gasoil de petroli. 

A més dels importants beneficis que suposa pel medi ambient el reciclatge de l'oli usat, la seva recuperació també té efectes d'estalvi econòmic. Els 3.720 litres d'oli que s'han recollit aquest curs, a través de les escoles de Vilanova i la Geltrú, han suposat un estalvi de 9.114 euros, ja que depurar 1 litre d'oli en les aigües residuals té un cost de 2,45 euros. 

El projecte dels Clakis també té una funció social, ja que el procés de reciclatge i transformació dóna feina a treballadors i treballadores de l'empresa Tegar. Els joves són els encarregats cada setmana de recollir l'oli dels contenidors que hi ha distribuïts a les escoles i portar-los a la planta de tractament per convertir-lo en combustible biodièsel. 

Aprofitar els beneficis d'aquest combustible és un dels objectius que s'ha marcat l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú de cara al curs vinent, ja que la intenció és que aquest sigui consumit per la flota de vehicles municipals. 

Dins els objectius per l'any vinent, també hi ha poder fer extensiu el projecte dels Clakis a la totalitat de centres educatius de la ciutat. Actualment en formen part l'Arjau, Canigó, El Cim, Ítaca, Escola Pia, Pompeu Fabra, Providències, Sant Jordi i Cossetània. 

Mentre no comença el curs, les famílies tenen l'opció de poder seguir reciclant l'oli usat, a través dels punts de recollida que hi ha instal·lats al Mercat del Centre i Mercat de Mar, i així seguir contribuint a la protecció del medi ambient 

2
Etiquetes:
residus, oli
1
Temes:
Residus
1
Categories:
Notícies