El Fòrum tanca les portes amb el compromís de potenciar polítiques ambientals de qualitat

'Compartim amb els governs locals la inquietud pel manteniment d'unes polítiques ambientals de qualitat als pobles i ciutats del nostre territori'. Amb aquestes paraules, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha tancat el III Fòrum de Medi Ambient i Món Local que s'ha celebrat durant dos dies al Recinte Modernista de Sant Pau.

Font: Sostenible.cat

En la cloenda d'aquesta tercera edició del III Fòrum Medi Ambient i Món Local, on també han assistit el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Enric Llebot, i el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, Salvador Esteve ha recordat que la Diputació de Barcelona ha tingut un paper actiu en l'impuls d'un plantejament internacional amb exemples rellevants com haver liderat iniciatives com el Pacte dels alcaldes per una energia sostenible, o haver ajudat a impulsar gairebé 200 projectes dins el programa ELENA d'energies renovables i d'eficiència energètica en equipaments públics, com biblioteques, poliesportius o oficines municipals.

En aquest sentit, ha remarcat els projectes d'enllumenat públic, amb una important millora de la gestió i d'estalvi energètic i econòmic, o els projectes d'instal·lació de biomassa en nombrosos equipaments públics que ajuden a compatibilitzar les polítiques d'eficiència ambiental amb les necessitats de molts equipaments de la Xarxa de Parcs Naturals i amb la gestió sostenible i eficient dels boscos del país.

Salvador Esteve també ha recordat que «des del nostre àmbit d'influència, seguirem fent tot el que estigui al nostre abast per propiciar actuacions en què col·labori tothom: municipis i empreses, administracions públiques i entitats ciutadanes».En aquest sentit, Esteve també ha assenyalat la importància de treballar junts, posant com exemple l'impuls donat a la integració de les quatre diputacions catalanes en la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Sant Pau, centre de coneixement, una aposta pel futur
La cloenda del Fòrum ha comptat també amb la presència de dos representants del Centre de Coneixement de Sant Pau. Francesc Xavier Grau,  director acadèmic del La Xarxa Global d'Universitats per la Innovació (GUNi) i Jose Luis Martin Bordes, responsable del programaGWOPA, l'Associació de Partenariats entre Operadors d'Aigua'.

'Assegurar aigua sostenible per a tots'

Martín Bordes va subratllar que actualment hi ha 780 milions de persones sense accés a aigua segura i 1.800 milions sense accés al sanejament bàsic. Els Objectius del Mil·lenni, que pretenien reduir en un 50% la població sense accés, en aquest sentit, no s'han complert. Va avançar, com a entitat del Programa Habitat per als Assentaments Humans de les Nacions Unides,  que el nou objectiu per l'ONU serà aconseguir el dret universal a l'aigua per al 100% de persones, el dret universal. I també inclourà la salut dels ecosistemes.

'Un país és ric perquè investiga i no al contrari'

Francesc Xavier Grau, director acadèmic del GUNI, va destacar la necessitat d'invertir en investigació per generar riquesa. Però va centrar la seva intervenció en com les universitats formen part de la definició de les ciutats. I com tenen un doble compromís amb la societat que les acull i amb la humanitat, és a dir són institucions 'glocals'.

En aquest sentit Joan Puigdollers, va destacar que Sant Pau s'ha convertit en un centre de coneixement de referència un aposta, una inversió de futur per Barcelona i Catalunya. I una mostra que Barcelona està compromesa en la lluita contra el canvi climàtic, la batalla per l'autosuficiència energètica i ser resilient.

L'última jornada del Fòrum ha comptat també amb diversos seminaris, com el dedicat al sector del medi ambient com a motor de l'economia verda i circular, o  la sessió dedicada als nous moviments socials en reptes ambientals, on han participat diverses entitats com Som Energia, la Cooperativa Tarpuna, la Fundació Trinijove, la Xarxa de Voluntariat Social de Catalunya, la Fundació Formació i Treball i l'Asssociació Hàbitats. 

1
Etiquetes:
FORUM
1
1
Categories:
La Xarxa informa