DOCUMENTACIÓ: Guia per a la contractació del servei de recollida selectiva i gestió de residus tèxtils
Font: Agència de Residus de Catalunya
L’Agència de Residus de Catalunya acaba de publicar la guia que va encarregar en el marc de la seva contribució al Pacte per a la moda circular a Catalunya i que vol ser una eina transformadora per permetre l’assoliment dels ambiciosos objectius de recollida i gestió dels residus tèxtils que han acordat els membres del Pacte.
El Pacte apunta a una recollida del 25% quan portem anys estancats al voltant del 12%, així que el plantejament de la Guia és trencar aquesta barrera.
Per fer-ho es posa a disposició dels ens locals un document que facilita la contractació del servei de recollida de residus tèxtils d’origen municipal, una contractació pública imprescindible en cas d’externalització d’aquest servei obligatori en tots els municipis abans del 31.12.2024.
Especialment, a través d’aquesta Guia, es pretén que els ens locals:
- Disposin de la informació necessària sobre els diferents aspectes de la recollida selectiva de residu tèxtil, a l’hora d’iniciar la contractació d’aquest servei, per tal de millorar en quantitat i qualitat la recollida selectiva de tèxtil a Catalunya.
- Disposin de directrius en relació amb els aspectes jurídics que són aplicables a la contractació del servei de recollida de tèxtil, i de clàusules tècniques tipus per facilitar la contractació d’aquest servei en el seu àmbit, i donar així compliment a la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular.
La Guia posa de manifest la pèrdua econòmica i d’oportunitats que suposa una baixa recollida selectiva, si tenim en compte l’alt potencial de reutilització del tèxtil. I és que, malauradament, el residu tèxtil que es diposita amb la fracció resta no es valoritza.
Consegüentment, en la Guia es proposa minimitzar aquesta repercussió ambiental i econòmica, donant la prioritat a la qualitat del servei i dotant-lo de recursos associats a l’assoliment de ràtios de recollida més elevats, tot proposant l’objectiu del Pacte (5 kg per habitant i any) com a valor de referència. A més a més, s’aposta pel triatge local de la totalitat del tèxtil recollit per fomentar-ne una bona gestió i potenciar la seva circularitat a través de la seva reutilització i el seu reciclatge amb la màxima proximitat possible.