Preanunci de la tercera convocatòria de l'EUCF: suport financer a municipis per a conceptes d'inversió en el camp de l'energia sostenible

L’EUCF European City Facility proporciona un suport financer a mida, ràpid i simplificat (ajuts de 60.000 euros) i els ajuntaments podran desenvolupar conceptes d'inversió i mobilitzar finançament en el camp de l'energia sostenible.  

La tercera convocatòria s’obrirà del 15 d’octubre al 15 de desembre de 2021. En les anteriors convocatòries una agrupació de municipis de Girona, liderats per Olor, i el Consell Comarcal d'Osona - amb el suport de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenbilitat - n'han estat beneficiaris, en tant es valoren els projectes d'escala vinculats a més d'un municipi.

S'ha convocat un seminari web de llançament de la tercera convocatòria el 14 d’octubre a les 11 del matí. Inscripcions aquí.

Els municipis i les autoritats locals juguen un paper clau en la transposició a Europa en matèria d'energia sostenible. Tenen un enorme potencial per construir programes d’inversió energètica integral sostenibles (és a dir, inversions en eficiència energètica i energies renovables). A més, poden fomentar l’agrupació de projectes més petits en carteres d’inversions més grans i mobilitzar els recursos financers importants necessaris per a la transició energètica.

Tot i que el potencial és immens, hi ha obstacles fonamentals. En molts casos, hi ha una manca de conceptes d'inversió creïbles, robustos i prou madurs. Tanmateix, aquests conceptes, que haurien d’incloure la identificació de conductes potencials del projecte, l’anàlisi legal, l’anàlisi de governança, l’estratègia bàsica de finançament i els fulls de ruta d’implementació, són un requisit previ per a l’accés a diferents fonts de finançament.  

L’objectiu final de l’EUCF és construir una canalització substancial de projectes d’inversió energètica sostenible a municipis d’Europa. Això s’aconseguirà proporcionant suport financer, tècnic, legal i de creació de capacitats dirigit a superar barreres crítiques, desenvolupar paquets d’inversions creïbles i mobilitzar finançament. Per dur-ho a terme, caldrà innovació organitzativa, tècnica i financera, en particular per suprimir la bretxa de capacitats dels municipis petits i mitjans.   

Si sou un municipi europeu, una autoritat local, un grup de municipis / autoritats locals o una entitat pública local que agrupa municipis / autoritats locals que intenten assolir el vostre ambiciós pla d’acció climàtic i energètic? Beneficieu-vos d’un suport personalitzat, ràpid i simplificat i accediu a la subvenció de 60.000 euros per desenvolupar el vostre concepte d’inversió: un pas inicial cap a un pla financer i empresarial complet, que faciliti la mobilització posterior d’inversions (locals) en eficiència energètica i energies renovables