Notícies

La Diputació de Barcelona presenta al món local el nou model d’ordenança de contaminació per olors

La corporació va aprovar el passat mes d’abril aquesta normativa pionera que permetrà als ens locals de la província exercir un control i un seguiment de les problemàtiques derivades d’aquesta molèstia.

Notícia ampliada

Més informació i documentació de la jornada

Font: Diputació de Barcelona

Models de gestió de preus dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Resultats dels seminaris tècnics

El grup de treball de transició energètica local i justa de la Xarxa ha iniciat el desenvolupament del seu pla de treball amb el nou cicle de seminaris tècnics sobre transició energètica local i justa.

La primera sessió doble en línia ha abordat el repte de la gestió dels preus dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics gestionats per les administracions locals, un cop una primera etapa de punts públics gratuïts ja ha finalitzat i cal plantejar-se els models de gestió i el paper de l'ens local en l'impuls del vehicle elèctric i l'electromobilitat.

Les sessions han comptat amb experts en l'àmbit de la instal·lació de punts de càrrega a escala europea i catalana, així com experiències reeixides i models de gestió diferents a Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Prats de Lluçanès.

Podeu consultar la documentació enregistrament de les dues sessions a la web del cicle de seminaris tècnics sobre transició local i justa.

Calendari previst d'activitats de la Xarxa (2024)

Per tal de reservar-vos dates i conèixer el calendari amb prou antelació, us informem de la programació d'activitats - presencials i virtuals - de la Xarxa per l'any 2024, que suposa l'inici del mandat 20242-2027. 

En negreta podeu veure les darreres dades modificades a mesura que anem actualitzant el calendari.

ACTUALITZAT A 13/6/2024

Inscripcions obertes si no es diu al contrari a través del formulari.

* Algunes dates poden patir canvis, estigueu pendents de les convocatòries definitives.

Seguiu llegint (...)

Ens locals adherits a la DECLARACIÓ DE VILANOVA I LA GELTRÚ per l'ambició climàtica

El 7 de març del 2024 s'ha celebrat la 24a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

S'ha aprovat la 

DECLARACIÓ DE VILANOVA I LA GELTRÚ per l'ambició climàtica (PDF)

DECLARACIÓ DE VILANOVA I LA GELTRÚ per l'ambició climàtica (DOC)

Els grups de treball de la Xarxa fixen les seves prioritats

El 7 de març de 2024 vam celebrar la 24a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, a Vilanova i la Geltrú, en la qual es va aprovar el nou Pla Estratègic 2024-2027. En el Pla es marquen els objectius i els compromisos per aquest mandat que es basen a actuar amb "ambició climàtica" i “accelerar la implementació de les polítiques locals, amb centralitat i transversalitat i amb el protagonisme de la ciutadania davant la realitat de la crisi climàtica”.

En relació amb aquests objectius estratègics, s’ha aprovat la creació de grups i espais de treball centrats en els àmbits de la transició energètica; l’adaptació i la naturalització; la mobilitat, la qualitat acústica i de l’aire; l’educació ecosocial i l’economia circular i residus. Els grups i espais de treball són un dels elements essencials i nuclears del treball d'intercanvi i coordinació dels membres de la Xarxa. En les darreres setmanes ja s'han fet les reunions de la majoria de grups de treball que han permès generar nous espais de trobada i intercanvi i identificar reptes concrets per cada grup per poder elaborar el Pla de treball de cadascun d'ells. Us exposem un resum de cada reunió per ordre cronològic a la següent notícia a la web de la Xarxa.

Darrers dies per apuntar-se a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2024

Aquest 2024, la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, se celebra de l'11 al 13 de juny i es vol tornar a incidir en una manera de participar en el canvi de model energètic concret: compartint l'energia que produïm.

El lema es va crear en l'edició de l'any passat i aquest any torna a ser: Ara és l'hora de compartir l'energia renovable!. Aquests anys són clau per fer el pas i començar a produir una part de l'energia que consumim, i també és molt interessant compartir-la.

1

Ens preparem per la Setmana Europea de la Mobilitat 2024 "Compartim l'espai públic"

Del 16 al 22 de setembre de 2024 se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric. També es visualitzen els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, la millora de la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

Cursos en preinscripció per la primavera 2024: places disponibles pel curs de Promoció de la mobilitat sostenible

La formació contínua és una eina clau pel correcte desenvolupament de les tasques professionals. Des de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona s'ofereixen accions formatives organitzades en set temàtiques de l’àmbit ambiental per a capacitar al personal tècnic municipal en la millora contínua en els seus llocs de treball. A continuació podeu consultar l'oferta formativa pel proper trimestre en període de preinscripció. Podeu clicar a cada curs per saber-ne més i tramitar la preinscripció.

CATÀLEG OBERT (per a ens locals de la província de Barcelona): Comunitats energètiques

La Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona acompanya els municipis per transitar cap a un model energètic renovable i just i apoderar a la ciutadania cap a una nova cultura de la sostenibilitat entre d'altres. Aquest suport es concreta a través dels recursos del Catàleg de serveis 2024 de la Diputació de Barcelona.

La majoria de recursos van tancar el seu període de peticions el passat 8 de febrer del 2024. 

Us volem destacar el recurs de suport que continua obert:

Projectes amb el suport de:

Next Generation EuropaMinisterio para la transición ecológica y el reto demográficoIDAE - Instituto para la Diversificación y Ahorro de la EnergíaPla de recuperació, transició i resilència

Comencem a preparar la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2024

La campanya per tot Europa de l'11 al 13 de juny i la campanya general a Catalunya del 7 al 13 de juny.

Activitats a Catalunya fins el 31 de juliol. Amb recursos de suport per als ens locals.

Més informació a: https://www.diba.cat/web/xarxasost/setmanaenergia/informacio