Notícies

L’impacte de la calor i les solucions bioclimàtiques com a resposta. Resultats dels seminaris tècnics

Aquest mes de juny s’ha iniciat el Cicle de seminaris tècnics d’adaptació i naturalització de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i així es comença a implementar el pla de treball del grup de treball que porta el mateix nom.

El 14 i el 28 de juny, s’han organitzat dues sessions en línia per abordar la temàtica de la calor i les solucions bioclimàtiques com a resposta dins de l’àmbit local, aquest cicle de seminaris està coorganitzat per la Xarxa, la Diputació de Barcelona i l'AMB.

Podeu accedir a la notícia i l'enregistrament i documentació presentada a les sessions a la web de la Xarxa.

Electrificació i gestió de la demanda. Resultats dels seminaris tècnics

Els dies 15 i 17 de juliol, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha realitzat el seminari tècnic en línia sobre transició energètica local i justa centrat en l'"Electrificació dels consums tèrmics i la gestió de la demanda elèctrica."

Les sessions han comptat amb experts de l'administració i empreses que han aportat coneixement a les oportunitats i necessitats d'electrificació i gestió de la demanada del nou model energètic cap al qual les ciutats i pobles estan transitant.

Podeu llegir la notícia sencera i accedir a l'enregistrament de les sessions i la documentació presentació a la web de la Xarxa.

Manifest per un canvi del sistema retributiu de les distribuïdores elèctriques en favor d'un nou model energètic que fomenti l'expansió de l'autoconsum individual i col·lectiu

Benvolguts, benvolgudes, membres de la Xarxa

En aquest mandat, l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP) i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat hem acordat coordinar accions i intercanvi informació, i en el marc de l'activitat del Grup de treball de transició energètica local i justa. Per aquest motiu us fem arribar aquesta informació d'interès pels ens locals membres de la Xarxa.

Dimecres 24 de juliol ha finalitzat el procés de consulta pública de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que té la finalitat de revisar la metodologia de retribució de les empreses distribuïdores d'energia de cara al període regulador que anirà del 2026 al 2031.

En el marc d'aquesta consulta, l'Amep  i l'Alianza por el autoconsumo, una plataforma formada per una setantena d'entitats, han presentat un document d'al·legacions per activar les instal·lacions d'autoconsum. Podeu accedir al document d'al·legacions presentat

Com que hem arribat just en el termini, des de l'AMEP ens han demanat que compartim el següent document per donar suport a les demandes que ha presentat des de l'Amep i l'Alianza, signant aquest manifest.

Calendari previst d'activitats de la Xarxa (2024)

Per tal de reservar-vos dates i conèixer el calendari amb prou antelació, us informem de la programació d'activitats - presencials i virtuals - de la Xarxa per l'any 2024, que suposa l'inici del mandat 20242-2027. 

En negreta podeu veure les darreres dades modificades a mesura que anem actualitzant el calendari.

ACTUALITZAT A 22/7/2024

Inscripcions obertes si no es diu al contrari a través del formulari.

* Algunes dates poden patir canvis, estigueu pendents de les convocatòries definitives.

Seguiu llegint (...)

Ens locals adherits a la DECLARACIÓ DE VILANOVA I LA GELTRÚ per l'ambició climàtica

El 7 de març del 2024 s'ha celebrat la 24a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

S'ha aprovat la 

DECLARACIÓ DE VILANOVA I LA GELTRÚ per l'ambició climàtica (PDF)

DECLARACIÓ DE VILANOVA I LA GELTRÚ per l'ambició climàtica (DOC)

La Diputació de Barcelona aprova un programa de millora de les xarxes d’abastament d’aigua dotat amb 100 milions d’euros

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha presentat, aquest dijous, 27 de juny, el compromís de la corporació per fer efectiu el dret a l’accés a l’aigua de tots els ciutadans de la província, situant aquest repte com una de les prioritats de mandat. Acabat el Ple ordinari del mes de juny, Moret ha donat a conèixer el Pla de millora de les xarxes d’abastament d’aigua, que ha estat aprovat per unanimitat en la sessió plenària i que està valorat en 100 milions d’euros. 

Font: Diputació de Barcelona

Invitació a col·laborar en el projecte urban(EAT)a: inventaris municipals de les principals espècies d’arbrat urbà amb possibilitats per al seu aprofitament alimentari

Benvolgut, benvolguda membre de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, us fem arribar informació d'aquest projecte que considerem pot ser del vostre interès i hi podeu col·laborar.

Des de la Fundació Espigoladors treballen per tal de reduir i conscienciar sobre el malbaratament alimentari i les seves conseqüències socials i ambientals a partir del desenvolupament de diferents projectes vinculats a l'aprofitament alimentari.

El projecte urban(EAT)a, pretén estudiar (i pilotar) les possibilitats d'aprofitament alimentari dels fruits provinents de l'arbrat urbà als diferents pobles i ciutats de tota Catalunya. Alguns dels objectius del projecte urban(EAT)a són fomentar nous models d’economia circular més resilient, explorar noves accions i eines de gestió del verd urbà per als ajuntaments o promoure noves maneres, més eficients i adaptats a les necessitats actuals, per reduir les problemàtiques associades als fruits de cert arbrat a la via pública entre molts d’altres.

1

La Diputació de Barcelona presenta al món local el nou model d’ordenança de contaminació per olors

La corporació va aprovar el passat mes d’abril aquesta normativa pionera que permetrà als ens locals de la província exercir un control i un seguiment de les problemàtiques derivades d’aquesta molèstia.

Notícia ampliada

Més informació i documentació de la jornada

Font: Diputació de Barcelona

Models de gestió de preus dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Resultats dels seminaris tècnics

El grup de treball de transició energètica local i justa de la Xarxa ha iniciat el desenvolupament del seu pla de treball amb el nou cicle de seminaris tècnics sobre transició energètica local i justa.

La primera sessió doble en línia ha abordat el repte de la gestió dels preus dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics gestionats per les administracions locals, un cop una primera etapa de punts públics gratuïts ja ha finalitzat i cal plantejar-se els models de gestió i el paper de l'ens local en l'impuls del vehicle elèctric i l'electromobilitat.

Les sessions han comptat amb experts en l'àmbit de la instal·lació de punts de càrrega a escala europea i catalana, així com experiències reeixides i models de gestió diferents a Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Prats de Lluçanès.

Podeu consultar la documentació enregistrament de les dues sessions a la web del cicle de seminaris tècnics sobre transició local i justa.

Els grups de treball de la Xarxa fixen les seves prioritats

El 7 de març de 2024 vam celebrar la 24a Assemblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, a Vilanova i la Geltrú, en la qual es va aprovar el nou Pla Estratègic 2024-2027. En el Pla es marquen els objectius i els compromisos per aquest mandat que es basen a actuar amb "ambició climàtica" i “accelerar la implementació de les polítiques locals, amb centralitat i transversalitat i amb el protagonisme de la ciutadania davant la realitat de la crisi climàtica”.

En relació amb aquests objectius estratègics, s’ha aprovat la creació de grups i espais de treball centrats en els àmbits de la transició energètica; l’adaptació i la naturalització; la mobilitat, la qualitat acústica i de l’aire; l’educació ecosocial i l’economia circular i residus. Els grups i espais de treball són un dels elements essencials i nuclears del treball d'intercanvi i coordinació dels membres de la Xarxa. En les darreres setmanes ja s'han fet les reunions de la majoria de grups de treball que han permès generar nous espais de trobada i intercanvi i identificar reptes concrets per cada grup per poder elaborar el Pla de treball de cadascun d'ells. Us exposem un resum de cada reunió per ordre cronològic a la següent notícia a la web de la Xarxa.