Formació : “Programa LIFE: oportunitats per als ens locals”

dijous
07
10:00h
Octubre 2021
Data de finalització: dijous, 07/10/2021 - 11:30

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Diputació de Barcelona, en coordinació amb la Gerència de Serveis de Medi Ambient, organitza aquesta formació amb l’objectiu d’apropar aquest programa europeu a l’àmbit local i millorar el coneixement del personal tècnic sobre les seves particularitats.

Persones destinatàries: Personal tècnic i comandaments dels ens locals de la província de Barcelona que treballin en el desenvolupament de projectes estratègics, mediambientals i en la formulació de projectes europeus des de l’àmbit local. També és públic destinatari personal tècnic especialista d’àmbits susceptibles de participar en el programa LIFE.

PROGRAMA

INSCRIPCIONS: Per a poder inscriure’s al curs, en primer lloc cal donar-se d’alta al Gestforma (no cal fer aquest tràmit si heu participat a altres formacions del BAF) i desprès anar a l’enllaç I seguir el procés “Preinscriure’m” a dalt a la dreta.

Més informació a continuació...

La Unió Europea ha acordat el nou marc financer europeu 2021 - 2027 (MFP) que preveu un total de 1,074 bilions d’euros i determina els fons disponibles pels diferents programes europeus pels 7 anys vinents. El programa LIFE és el principal instrument de finançament de la UE per al medi ambient i l’acció climàtica i té com a objectiu la consecució de les prioritats polítiques de la Unió Europea, en concret el Pacte Verd per Europa per mitigar el canvi climàtic i aconseguir una economia més ecològica i sostenible. 

El programa LIFE pel període 2021 – 2027 té un pressupost global de 5.432 milions d’euros i s’estructurarà en 4 subprogrames: (1) Natura i biodiversitat (2.143M€) (2) Economia circular i qualitat de vida, (1.345M€) (3) Mitigació i adaptació del canvi climàtic (947M€) (4) Transició a l’energia neta (997M€), i presentarà alguns canvis respecte a l’anterior període de programació europeu.

Per tant, el LIFE representa una fantàstica oportunitat per ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats i altres organismes d’àmbit local per tal d’implementar polítiques i actuacions que contribueixin al canvi cap a una economia sostenible i ajudin a millorar la qualitat del medi ambient. En aquesta línia, destaca la participació dels Ajuntaments de Vilafranca del Penedès (2014), Granollers (2017) i Barcelona (2018), i d’ens supramunicipals com l’AMB (2015), el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la mateixa Diputació de Barcelona, que ha aconseguit 3 projectes en el marc d’aquest programa.

No obstant això, la participació del món local en aquest programa ha estat fins ara relativament escassa, donat que es percep com a un programa poc accessible i amb una càrrega de gestió complicada. 


Objectius
Els objectius del curs són:

  • Conèixer què és el programa LIFE i la nova arquitectura del programa respecte a l’anterior, així com les seves peculiaritats respecte a altres programes europeus.
  • Aprendre a cercar les convocatòries i llegir els plans de treball del programa
  • Disposar de recomanacions per a la preparació de propostes de projectes (tant com a soci o com a líder) i què cal tenir en compte, mitjançant exemples i recomanacions pràctiques.
  • Entendre els aspectes bàsics d’una proposta de projecte en el marc d’aquest programa i el formulari de presentació: objectius, resultats, estructuració en paquets de treball i pressupost.
  • Conèixer de primera mà experiències d’èxit.

Dades de l’acció formativa
Data: Dijous 7,14 i 21 d’octubre de 2021.
Durada: 4,5 h.
Horari: de 10:00 h a 11:30 h.

1
Fitxers adjunts:
1
Categories:
Altres