Missatge de Mercè Conesa als representants de la Cimera mundial de líders locals pel clima

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Consea, s'adreça als més de 900 alcaldes i líders locals d'arreu del món que assistiran demà divendres a la Cimera mundial de líders locals pel clima a l'Ajuntament de París, a través d'un vídeo, que serà passat en aquesta sessió i es pot visionar en línia a la pàgina d'Aliança pel Clima. En aquest vídeo, Conesa expressa la preocupació del món local pels forts impactes que està provocant el canvi climàtic i que la celebració del COP 21 és una oportunitat important per expressar l'important paper que també juguen els governs locals en aquesta lluita.

En aquesta cimera mundial a l'Ajuntament de París, el món local es postula definitivament com un actor rellevant en la política climàtica mundial que es desenvolupa en el marc de la Conferència de les Parts sobre el Canvi Climàtic (COP21) de Nacions Unides, manifestada a través de les xarxes internacionals de ciutats i pobles, i que en el cas de la Diputació de Barcelona es canalitza a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

Altres actuacions destacades seran la trobada de la delegació de líders locals amb el Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, per fer-li el lliurament de la Declaració de París en la que es menciona explícitament el Pacte d'Alcaldes (Covenant of Mayors) com una de les iniciatives en marxa des del món local que els alcaldes a la Declaració es comprometen a reforçar encara més, i l'Agenda Lima-París Action: Cities and subnationals day, una iniciativa liderada pels governs francès i peruà, seu de l'anterior edició del COP, que tractarà sobre el suport a les entitats estatals i no estatals per implementar el programa de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.

La Conferència de París s'aprofitarà també per presentar el renovat Pacte dels alcaldes de la UE, que incrementa l'objectiu de reducció de gasos amb efecte hivernacle del 20% per al 2020, al 40% per al 2030.

La Diputació de Barcelona és coordinadora del Pacte dels alcaldes i des de 2008 juga un paper líder en l'àmbit europeu en la iniciativa. En la mateixa línia es presentarà el Global Covenant, una proposta mundial per unes ciutats neutres en carboni i inclusives, fruit de la voluntat de la UE d'exportar l'experiència del Pacte dels alcaldes en l'àmbit mundial. 

Font: Diputació de Barcelona

See video