Trobada d'escoles per la sostenibilitat

Dimecres 6 de novembre l'Auditori Eduard Toldrà i l'Escola Municipal de Música de Vilanova i la Geltrú acolliran un dels 13 Fòrums de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC). 
La XESC i el Departament de Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú organitzen conjuntament el Fòrum per facilitar l'intercanvi d'experiències entre el professorat i l'alumnat dels centres educatius, ja que permet el contacte personal entre els participants i afavoreix la creació de xarxes territorials d'intercanvi. En aquest fòrum, anomenat Barcelona Comarques, participen diversos centres de primària i secundària de les comarques de l'Alt Penedès i Garraf, entre 150 i 200 alumnes en total. 

A la trobada es presentaran 3 projectes de 3 escoles que treballen per millorar el seu territori. En primer lloc, l'apadrinament del Camí del Pont que han dut a terme a l'escola Les Vinyes de Sant Cugat de Sesgarrigues durant tot el curs. Els nens i nenes han fet diverses actuacions en aquesta zona propera a l'escola, com la decoració de les estaques que rodegen el camí, la instal·lació de rètols indicadors de la vegetació, o la col·locació de caixes-niu per ocells. En segon lloc, l'Escola El Cim de Vilanova presentarà el seu projecte de Mobilitat Sostenible, on es podrà veure com un centre integrat per alumnes de primària i secundària i amb dues ubicacions físiques treballa en la conscienciació dels més petits amb actuacions dels alumnes de secundària, i l'impacte de les seves accions a la ciutat de Vilanova. En tercer lloc, l'Escola Intermunicipal del Penedès de Sant Sadurní d'Anoia presentarà el seu projecte "Camins de Fauna". Els tres projectes es presentaran per obrir el debat i l'intercanvi d'experiències del professorat i de l'alumnat amb diverses activitats grupals. 

Els objectius d'aquestes trobades són: que el professorat conegui bones pràctiques d'educació per a la sostenibilitat a l'escola, debatre sobre els criteris que ha de tenir una actuació transformadora del territori, promoure la relació entre l'alumnat i el professorat dels centres educatius, i implicar-se en la millora de l'entorn on es realitza el fòrum amb una acció. 
En aquest sentit, a Vilanova es farà una acció amb animals de companyia per sensibilitzar sobre la tinença responsable dels animals i les seves capacitats. Així, a la tarda es farà una activitat conjunta de tots els participants al Fòrum amb la participació de FUD Therapy amb el nom "Adopta'm i cuida'm", per conscienciar de la importància dels animals de companyia com a éssers vius que formen part de la nostra societat. 

Què és la XESC 
Des de fa més de 10 anys, tant la Generalitat de Catalunya -a través del Programa Escoles Verdes- com diferents ajuntaments -a través d'Agendes 21 escolars o Programes d'educació ambiental- impulsen programes d'educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i implicació de tota la comunitat educativa. 
Tots aquests programes tenen objectius coincidents. Per això, la Generalitat de Catalunya i un grup d'ajuntaments han acordat cooperar a fi que, mitjançant la coordinació i la suma d'esforços, aquestes iniciatives ambientals adreçades a la comunitat educativa es beneficiïn d'aquesta col·laboració institucional. 
En aquest marc neix, l'any 2009, la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per la xarxa d'escoles verdes i xarxes locals que promouen programes d'educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha 1.146 escoles que formen part de la XESC.