Blog

Articles d'opinió, comentaris, valoracions...

Guia "Estratègia ecològica per a municipis petits"

Els municipis petits tenen un paper essencial en la transició ecològica, la descarbonització i el repte demogràfic. L'objectiu és assolir-ne la descarbonització i l'autosuficiència energètica i, per això, han d'aconseguir un consum energètic el més eficient possible, eliminar l'ús de combustibles fòssils, com la gasolina o el gas natural, i substituir-los progressivament per fonts d'energia netes i renovables.

La Fundació Renovables ha creat aquesta guia per tal d'ajudar a afrontar els objectius de la transició energètica als municipis de menys de 50.000 habitants, amb una menció especial a aquells de menys de 10.000. Hi expliquem com han de desenvolupar el seu propi full de ruta, identificant quina és l'estratègia energètica que cal seguir i proposant tota una bateria de mesures complementàries per aconseguir-ho.

Guia "Estratègia ecològica per a municipis petits"

CURS SUPERIOR DE PEDAGOGIA VERDA. Formació universitària no gratuïta

Us fem arribar informació d'aquests cursos que ens ha fet arribar la Heike Freire. És una formació universitària de 420 hores.

CURS SUPERIOR DE PEDAGOGIA VERDA. Descobreix com acompanyar persones més sanes, autèntiques i compromeses amb la Terra

FORMA'T EN CONTACTE AMB LA NATURA. Has decidit integrar la Natura a la teva activitat professional? Fantàstic! És una de les millors maneres de fomentar la salut, el benestar, el desenvolupament i la cura del medi ambient.

224 municipis en situació d'excepcionalitat per sequera

El Govern de la Generalitat ha avaluat la situació de la sequera a Catalunya, després d'una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera (integrada pels departaments de Presidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut) i de constatar que continua el descens de les reserves, després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. En la Comissió s’ha abordat la proposta d’activar noves mesures i reforçar la coordinació des de tots els àmbits implicats. En aquest sentit, el Consell d’Administració de l’ACA esà previst que aprovi  l’activació de la fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià Muga, que entrarà en vigor un cop s’hagi publicat al DOGC.

Font: ACA

Recursos virtuals per un nou model energètic 2022

En el marc de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2022, us presentem aquest interactiu per un nou model energètic. Si us interessa una versió personalitzada ens la podeu demanar a xarxasost@diba.cat

Ens ha deixat VICENÇ SUREDA...

Va ser l'introductor de les Agendes 21 Locals als municipis de la província de Barcelona els anys 90, promotor de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i excap del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

En record podeu llegir la darrera entrevista que se li va fer pels 40 anys del Servei de Medi Ambient.

El medi ambient municipal seria avui molt diferent sense la seva feina pionera.

Descansi en pau.

Consulta pública per revisar les normes de la UE sobre la qualitat de l'aire

La Comissió Europea  ha obert una consulta pública per revisar les normes de la UE sobre la qualitat de l'aire.

Convocatòria per la presentació de bones pràctiques locals en el marc del Pacte Verd

El Comitè Europeu de les Regions (CdR) és conscient que el món local està a l'avantguarda de la transició verda que està impulsant la Unió Europea per tal de recuperar-nos de la crisi econòmica post-COVID-19 així com per fer front als reptes globals del dia de demà. 

És per això que aquesta institució obre una convocatòria per a presentar bones pràctiques de les autoritats locals i regionals de la UE en el marc del Pacte Verd Europeu en àmbits com l'energia, acció climàtica, medi ambient o la sostenibilitat

Aquestes bones pràctiques contribuiran a la labor del grup de treball del CdR "El Pacte Verd es fa local" (Green Deal Going Local). El Comitè de les Regions es compromet a donar a conèixer aquestes bones pràctiques seleccionades tant a nivell Europeu com internacional per mitjà d'esdeveniments com la Setmana Europea de les Ciutats i Regions d'enguany (EWRC 2021) o a la Conferència de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP 26). 

Per participar-hi, haureu d'omplir un formulari en línia (també disponible en castellà) abans del 15 de setembre

[+] Formulari en línia per participar a la convocatòria de bones pràctiques del CdR

Nou recurs d’Aprenentatge i Servei de millora de la qualitat acústica

L’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona i el Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya hem elaborat una guia d’aprenentatge i servei (APS) sobre prevenció de la contaminació acústica en equipaments públics per donar suport als centres educatius per dissenyar projectes d’aprenentatge i servei enfocats a millorar la qualitat acústica d’equipaments sensibles.

La guia pretén ser una eina de gran utilitat per als centres educatius que vulguin treballar la prevenció de la contaminació acústica en el marc del Servei Comunitari, obligatori per a l’alumnat de segon cicle d’ESO des del curs 2019-20.

Podeu descarregar-vos la guia en aquest enllaç 

L'Hora del Planeta 2021

El dissabte 27 de març, de 20:30 a 21:30, apaga la llum

L'Hora del Planeta és una campanya de WWF que va començar el 2007 a Sidney, Austràlia, amb el gest simbòlic d'apagar la llum durant una hora com a mostra de la lluita contra el canvi climàtic. Deu anys després, s'ha convertit en la iniciativa mundial en defensa del medi ambient i una crida a mobilitzar-se i a actuar de manera constructiva en defensa del nostre amenaçat Planeta.

Els ajuntaments, actors clau per impulsar el canvi