Període d’inscripcions: del 3 de juliol al 15 d’octubre de 2019
Els Premis Mercabarna-Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari estan concebuts per promoure i reconèixer les iniciatives que es duen a terme per lluitar contra el malbaratament alimentari en l'esglaó de la producció i de la distribució de la cadena alimentària.
Font: Mercabarna [2]
Un terç dels aliments que es produeixen al món es llença.
A la Unió Europea, cada any es malbaraten 88 milions de tones d'aliments, amb un cost associat de 143 bilions d'euros. Aquesta quantitat equival a uns 173 kg per persona.
Es produeix malbaratament en tots els passos de la cadena alimentària. La producció i el processament generen el 30% dels aliments descartats, la comercialització el 5%. Al final del procés, en els serveis i les llars, s'acumula el 65% d'aquest fenomen.
El nom dels premis Mercabarna-Paco Muñoz vol ser un homenatge a la tasca que va desenvolupar Paco Muñoz al llarg de la seva trajectòria professional en la lluita contra el malbaratament alimentari. Paco Muñoz és un referent per a Mercabarna, tant pel seu treball a la Universitat Autònoma de Barcelona com a la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) amb la que va realitzar un estudi per maximitzar l’aprofitament alimentari en aquest mercat.
La dotació del premi és de 5.000 euros per cada categoria.
S'hi poden presentar productors catalans del sector hortofructícola, carni o pesquer que apliquin mesures per ajudar a reduir la pèrdua de producció.
S'hi poden presentar empreses majoristes, amb seu a Catalunya, dels sectors hortofructícola, carni o pesquer, que implementin mesures per reduir el malbaratament alimentari.
S'hi poden presentar comerços detallistes, amb seu a Catalunya, que comercialitzin productes dels sectors hortofructícola, carni o pesquer, que implementin mesures per reduir el malbaratament alimentari.
S'hi poden presentar iniciatives que lluitin contra el malbaratament alimentari, promogudes entre dos o més agents de la cadena alimentària i d'entitats socials.
Els guardons compten amb un jurat d’experts:
Glòria Cugat. Subdirectora general d'Inspecció i Control Agroalimentari al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Elena Bagaria. Tècnica del Departament de Prevenció i Eficiència dels Recursos a l'Agència Catalana de Residus.
Carles Vázquez. Cap de Gestió de Residus de l'Ajuntament de Barcelona.
Gaby Susana. Directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA).
Arturo Angulo. Expert en aliances a l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO).
Chema Gil. Director del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA).
El termini d'admissió de projectes s'obre el 3 de juliol i finalitza el 15 d'octubre de 2019.
(fins a 50 punts)
CATEGORIA 1, 2 i 3
La innovació de la mesura, iniciativa o projecte (desenvolupament de producte; en els diferents processos del negoci; etc.) 10 punts. Es valorarà que la/es mesura/es siguin originals, i que en el seu desenvolupament s’hagin aplicat solucions tecnològiques innovadores.
CATEGORIA 4
En relació a la categoria "treball en xarxa", es tindran en compte el següents paràmetres:
Formulari d’inscripció als premis [3]
Enllaços:
[1] https://xarxaenxarxa.diba.cat/members/collge
[2] https://www.mercabarna.es/responsabilitat-social/premis-contra-el-malbaratament/
[3] https://www.mercabarna.es/responsabilitat-social/inscripcio-premi-mercabarna-contra-el-malbaratament-alimentari/
[4] https://www.mercabarna.es/media/upload/arxius/rsc/PREMIS_PACO_MUNOZ_MERCABARNA_TRIPTIC.pdf
[5] https://xarxaenxarxa.diba.cat/node/6838