Coastwatch al litoral del Garraf

Dissabte 9 de novembre se celebra una nova edició del projecte Coastwatch Europe per fer un mostreig de la situació del nostre litoral. L'organització busca voluntaris

El projecte Coastwatch Europe recull dades de la situació del litoral, és una xarxa internacional de vigilància en la que més de deu mil voluntaris europeus participen cada any, cobrint prop de 10.000 km, des dels fiords noruecs fins a les illes gregues i les costes del Mar Negre. 


Més informació a www.coastwatch.org 

El Consorci dels Colls Miralpeix i el Centre d'Estudis del Mar de Sitges col·laboren amb l'Associació Catalana d'Oceanògrafs i Oceanògrafes en l'organització d'un mostreig al nostre litoral dissabte 9 de novembre. Per fer-ho possible, estan buscant voluntaris per recollir dades a través de diverses sessions informatives. La inscripció és gratuïta i hi poden participar totes les persones i col·lectius interessats. Tothom qui hi participi podrà augmentar la protecció del territori costaner, crear una extensa base de dades amb informació de l'estat del litoral, participar en una xarxa internacional que recull dades mediambientals, aportar opinions sobre els problemes que amenacen la línia de costa, i col·laborar amb l'educació ambiental. 

Podeu inscriure-us, individualment o com a col·lectiu, fins al 6 de novembre, a través del correu electrònic a consorci@collsmiralpeix.cat. 

La trobada es farà a les 10 del matí en diversos punts. En el cas de Vilanova, serà al molí de pedra de la platja del Far, a la plaça del Trajo de Garbí de Ribes Roges, a la Pasifae, i al carrer de la Nansa del Prat de Vilanova. També hi haurà diversos punts de trobada a Sitges i Cubelles. En cada punt de trobada hi haurà un responsable que s'encarregarà de donar les instruccions per realitzar el mostreig al llarg de tot el matí. 
Així, els voluntaris observaran indicadors com el manteniment de la biodiversitat, les espècies marines explotades comercialment, les xarxes tròfiques, el fons marí, les condicions hidrogràfiques, la contaminació i els seus efectes, la brossa marina i el soroll. 
Els voluntaris disposaran d'una guia per tal de facilitar l'estudi de la biodiversitat i poder distingir les espècies autòctones de les que han estat introduïdes, anomenades espècies al·lòctones, siguin o no invasores. Així, s'hauran de fixar no només en l'entorn, sinó en la flora i la fauna, que habiten dins i fora del mar, com plantes, algues i animals.